Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rusija nudi nižu cijenu

Ukrajina prekinula uvoz plina iz EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je prestala kupovati plin od Europe i umjesto toga će ga uvoziti isključivo od Rusije jer joj ona nudi najnižu cijenu, rekao je ukrajinski ministar energetike Eduard Stavitsky.

Kako prenose europski mediji, Ukrajina je tu odluku donijela nakon što joj je ruski plinski monopol Gazprom snizio cijenu plina za trećinu, na 268 američkih dolara za tisuću prostornih metara. Ukrajina je prekinula uvoz plina od europskih zemalja početkom ove godine.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu"

Prošle godine Ukrajina je ruski plin plaćala po cijeni od oko 400 američkih dolara za tisuću prostornih metara. No, Moskva je u prosincu pristala smanjiti joj cijenu plina na 268,5 američkih dolara za tisuću prostornih metara nakon što je Kijev odbio potpisati sporazum o strateškom partnerstvu i zoni slobodne trgovine s Europskom unijom.

Ukrajina je 2013. od Rusije uvezla 26 do 27 milijardi prostornih metara plina. Ove godine planira uvesti 30 do 33 milijarda prostornih metara, najvećim dijelom iz Rusije, prenosi Reuters.

Ukrajina: Policija palicama pretukla čelnika oporbe

Europska unija zadnjih je godina omogućila slanje plina Ukrajini iz Poljske, Mađarske i nedavno Slovačke. Iako je to bio uglavnom ruski plin, bio je ipak jeftiniji od 400 američkih dolara za tisuću prostornih metara koliko je Kijev donedavno morao plaćati.

Ukrajina je 2013. iz Poljske i Mađarske uvezla gotovo dvije milijarde prostornih metara plina. Po dogovoru s Moskvom iz prosinca, nova cijena plina mora biti potvrđena u svakom kvartalu, što Moskvi omogućuje da nastavi vršiti pritisak na Kijev da ne produbljuje odnose s EU-om.

Europska komisija primila je odluku Ukrajine na znanje. "Obrnuti tijek plina omogućuje Ukrajini da poveća konkurentnost i sigurnost opskrbe. Komisija to može olakšati, ali odluku o tome mora donijeti sama država i tvrtke na koje se to odnosi", kazala je glasnogovornica povjerenika za energetiku Guenthera Oetingera, Sabine Berger.

Berger je dodala da je Komisija i dalje spremna reformirati ukrajinski energetski sektor u skladu s odredbama Ugovora o Energetskoj zajednici, prenosi EurActiv. Neki stručnjaci smatraju da Rusija vrši pritisak na Ukrajinu da istupi iz tog ugovora, inicijative kojom EU želi uskladiti države u svojem susjedstvu sa svojim normama i pravilima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene