Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ohrabreni potporom sa zapada

Ukrajina: Oporba traži da se predsjedniku smanje ovlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajinska oporba želi povratak na ustav iz 2004. godine, a analitičari smatraju da bi povratak automatski značio prijevremene izbore koji su jedan od ključnih zahtjeva oporbe.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič, koji se bori s masovnim prosvjedima protiv njegove vlasti, u utorak se suočio sa zahtjevima oporbe za ustavnim promjenama koje bi mu ozbiljno umanjile ovlasti.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Oporba, ilustracija - 1 Zabrana oko Poslovnika Oporba na nogama, imaju zahtjev za Ustavni sud oko Jandrokovića: Za sve krive Plenkovića

Ohrabrena izrazima potpore koji stižu sa Zapada, ukrajinska oporba u utorak je nastavila pritisak u parlamentu u cilju povratka na prijašnji ustav, što bi značilo da Janukovič gubi neke ključne ovlasti koje je stekao nakon preuzimanja položaja 2010., poput imenovanja predsjednika i članova vlade te regionalnih guvernera.

Analitičari smatraju da bi povratak na ustav od 2004. - što projanukovičeva većina u parlamentu vjerojatno neće dopustiti - automatski značio i prijevremene predsjedniče izbore, što je također jedan od ključnih oporbenih zahtjeva.

Ukrajinska kriza: Janukovič se vratio

Janukovič i dalje razmišlja o tome koga bi mogao imenovati novim premijerom kako bi umirio krizu na ulicama, iako su se proširile glasine da možda razmatra i mogućnost imenovanja svojeg konzervativnog saveznika Andrija Kljujeva, koji je sad na čelu njegove administracije.

Kljujev je bivši prvi zamjenik predsjednika vlade i bivši čelnik Nacionalnog vijeća za obranu i sigurnost, kojeg mnogi prosvjednici smatraju odgovornim za policijsku brutalnost u smirivanju prosvjeda krajem sudenoga pa bi njegovo imenovanje moglo biti politički opasno za predsjednika države, koji je izjavio da ne namjerava proglašavati izvanredno stanje ni silom pokušati ugušiti prosvjede u Kijevu.

U srijedu će s Janukovičem razgovarati Catherine Ashton

Dok je Ukrajinska središnja banka ponovno intervenirala kako bi zaustavila paničnu potražnju za dolarima, koja slabi domaću valutu grivnju, Ukrajina je oštro kritizirala Njemačku zbog komentara njezinog ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera da bi trebalo posegnuti za sankcijama kao prijetnjom u slučaju da se ubrzo ne pronađe političko rješenje za okončanje krize.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na konzultacije je pozvalo njemačkog veleposlenika u Kijevu, a potom i izdalo priopćenje u kojem je navelo da je u razgovoru s veleposlanikom "naglašena nužnost za objektivnom procjenom razvoja unutarnjih političkih procesa stanja u našoj zemlji i izbjegavanjem provokativnih izjava".

Vraća se ukrajinski predsjednik, oporba i dalje traži smjenu vlasti

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton u srijedu bi trebala razgovarati s Janukovičem i čelnicima oporbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene