Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od dogovora

Ukrajina odbacila ruski prijedlog o cijeni plina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je u srijedu priopćila da je odbacila ruski prijedlog o 20 posto manjoj cijeni za prirodni plin te da je isključila mogućnost otplate svojih dugova dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum o cijeni.

Izjave premijera i ministra energetike pokazuju da Kijev nije promijenio svoje stajalište na razgovorima s Moskvom unatoč prijetnji Rusije da će zaustaviti opskrbu Ukrajine ako ne bude postignut sporazum, što je scenarij koji bi mogao dovesti do prekida isporuke plina Europi.

Pročitajte i ovo Pad ruskog bombardera Koji je razlog? VIDEO Dramatičan video: Srušio se ruski bombarder, zapalio se u letu nakon izvršene misije Ruski predsjednik Vladimir Putin i savastopoljski upravitelj Mikhail Razvožajev Pogođeni ciljevi Ukrajina tvrdi da je u napadima pogodila ruske brodove, Rusi tvrde: "Samo su im oštećeni prozori"

Brifirajući svoju vladu, premijer Arsenij Jacenjuk je izjavio da Ukrajina želi promjene ugovora između svoje državne tvrtke Naftogaza i ruskog Gazproma te da je zatražila da plaća tržišnu cijenu.

Rusija je iznijela prijedlog da ukinu izvoznu carinu za izvoz plina u Ukrajinu, što je 100 američkih dolara za 1.000 prostornih metara.

"Rusija nam je ponudila smanjenje cijene plina za 100 dolara", rekao je Jacenjuk. "Naše stajalište ostaje isto: promijenit ćemo ugovor i dobiti tržišnu cijenu", kazao je.

Bruxelles: Rusko-ukrajinski pregovori o plinu bez rezultata

Ukrajina želi promijeniti ugovor iz 2009. koji ju obvezuje na kupnju određene količine plina, bila joj ona potrebna ili ne, po cijeni od 485 dolara za 1.000 prostornih metara. Radi se o najvišoj cijeni za neku europsku zemlju.

Rusija i Ukrajina trebale bi danas nastaviti razgovore u Bruxellesu nakon osmosatnih pregovora koji su završeni oko tri sata u noći na utorak i u kojima nisu prevladane razlike oko cijene.

Upitan hoće li Kijev isplatiti Gazpromu milijarde dolara koje mu duguje, ministar energetike Juri Prodan rekao je za agenciju Interfax-Ukrajina u Bruxellesu da neće "dok se ne postigne sveobuhvatni sporazum". (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene