Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza odnosa

VIDEO Evo zašto je Ukrajina toliko važna i Rusiji i Europi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukrajina je važna i za Moskvu i za Bruxelles. Smještena je točno između EU i Rusije. S površinom većom od 600.000 četvornih kilometara druga je po veličini država Europe.

Ukrajina je prezadužena, korupcija je vrlo raširena, a zemlja je sada na rubu građanskog rata.

Pročitajte i ovo Uhićenje atentatora na Volodimira Zelenskog Poklon Putinu FOTO U velikoj akciji uhićeni ukrajinski pukovnici: Planirali atentat na Zelenskog, ubacili krtice u njegov najuži tim Sergej Lavrov Nove optužbe "Uz Srbe na meti su i Hrvati": Lavrov sasuo nove optužbe na račun Zapada i otkrio tko je najveći trenutačni neprijatelj Rusije

Zašto je tako važna i Europi i Rusiji i kakav je omjer snaga u samoj Ukrajini?

Ukrajina je važna i za Moskvu i za Bruxelles. Smještena je točno između EU i Rusije. S površinom većom od 600 tisuća četvornih kilometara druga je po veličini država Europe. Od 46 milijuna stanovnika više od 17 posto su Rusi - najveća manjina.

Uz to važna je zbog energetike. Ta zemlja je ovisna o ruskom plinu, ali ne samo ona. Preko Ukrajine idu i glavni pravci kojima plin iz Rusije stiže u Europu. Kada se isključi plin Ukrajincima, nemaju ga ni Nijemci ni Francuzi.

'Zajedno s Njemačkom razmotrit ćemo što želimo učiniti. Mogućnost sankcija na razini Europoske unije je prvo što pada na pamet', rekao je Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova.

Šef sigurnosti: Radikali su zaplijenili više od 1.500 komada oružja i 100 tisuća metaka!

Koliko je ustvari Ukrajina podijeljena pokazuju i rezultati posljednjih parlamentarnih izbora. Industrijski istok tradicionalno je orijentiran prema Rusiji. Na izborima su glasovali za Janukovičevu prorusku stranku Regija.

Zapad zemlje naklonjeniji je Europi, glasuju za proeuropske stranke. Međutim u tom dijelu zemlje uporište je krajnje desnice. A analitičari upozoravaju kako zemlji prijeti upravo rast nacionalizma.

U parlamentu to izgleda ovako: 204 mjesta su Janukovičeve Stranke regija, 90 mjesta stranke Julije Timošenko, 42 Udara Vitalija Klička, 36 Slobode -krajnje desnice i 32 zastupnika su iz redova komunista.

'Narod kao izvor vlasti izvršit će pritisak na svoje predstavnike tako da se odluke o izmjenama ustava donesu u parlamentu', poručio je Oleg Tjahnibok, čelnik "Slobode".

Oporbene stranke zajedno marširaju protiv Janukoviča. Od komunista, skinheda do liberala. Ne povezuje ih ništa osim želje za rušenjem aktualne vlasti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene