Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na istoku zemlje

Ukrajina: ICRC traži uspostavu 'humanitarnog prostora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokušat ćemo potaknuti sve strane da se dogovore oko uspostave svojevrsnog humanitarnog prostora unutar kojeg će se moći dostaviti humanitarna, obostrana i nepristrana pomoć svima kojima je to potrebno', izjavio je predsjednik IRC-a Peter Maurer.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) pozvao je u utorak na uspostavu 'humanitarnog prostora' na istoku Ukrajine kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći stanovništvu u tom području, poprištu oružanog sukoba regularnih snaga i proruskih pobunjenika.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

'Pokušat ćemo potaknuti sve strane da se dogovore oko uspostave svojevrsnog humanitarnog prostora unutar kojeg će se moći dostaviti humanitarna, obostrana i nepristrana pomoć svima kojima je to potrebno', izjavio je predsjednik IRC-a Peter Maurer na konferenciji za novinare u Moskvi.

Izrazio je zabrinutost zbog 'teške situacije' na istoku Ukrajine gdje su mete napada i bolnice, a borbeno se djeluje i po gusto naseljenim područjima, što izaziva ogromne patnje stanovništva.

'Pozivamo na strogu provedbu svih odredbi sporazuma iz Minska'

Maurer je također osudio 'politizaciju humanitarne pomoći' koja otežava dostavu te pomoći.

Ukrajinske vlasti i SAD opetovano kritiziraju Rusiju zbog slanja humanitarnih konvoja na pobunjenička područja, no Kijev i Zapad vjeruju da Rusija pod okriljem humanitarne pobunjenicima dostavlja naoružanje.

Moskva očekivano niječe bilo kakvu umiješanost u sukob na istoku Ukrajine gdje je u 10 mjeseci borbi poginulo 5800 ljudi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene