Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nova vrsta pljačke'

Ukradeni bankovni podaci zategnuli odnose Švicarske i Njemačke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je u utorak načelno odlučila platiti za bankovne podatke ukradene iz Švicarske, što je uzrokovalo zatezanje odnosa s tom zemljom, iz koje stižu optužbe za 'novu vrstu pljačke banke', javljaju agencije.

'Načelno, odluka je donesena', izjavio je za sutrašnje izdanje Augsburger Allgemeine Zeitunga njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. Riječ je o aferi koja je pravno slična onoj kad je njemačka vlada 2008. odlučila platiti za bankovne podatke iz Luksemburga. 'Zato i nismo mogli donijeti drukčiju odluku', rekao je Schaeuble, napomenuvši kako dosad nijedan sud nije pokušao osporiti zakonsku utemeljenost akcije iz 2008. No, pitanje plaćanja praktički je razriješeno još u ponedjeljak kad je njemačka kancelarka Angela Merkel rekla kako 'treba poduzeti sve da se dođe do tih podataka'.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

Nepoznata osoba njemačkoj je vladi ponudila da za 2,5 milijuna eura kupi CD s bankovnim podacima o oko 1500 njemačkih neplatiša poreza koji su protuzakonito u švicarskim bankama držali svoj novac, uzdajući se u odnos tajnosti tamošnjih banaka prema svojim klijentima. Švicarska je u ponedjeljak ustvrdila da će odbiti suradnju ako će Njemačka koristiti ukradene podatke. 'To je novi oblik pljačke banaka', izjavio je švicarski parlamentarni zastupnik Pirmin Bischof za njemačku radio postaju Deutschlandfunk. 'Prije ste morali fizički doći u banku i ukrasti novac uz pomoć oružja. Danas to možete učiniti elektronski, krađom podataka. To bi moralo biti nedopustivo u zemlji u kojoj vlada pravna država', ustvrdio je Bischof.

Udruga švicarskih banaka (SBA) pozvala je Njemačku da vrati podatke vlasniku. 'Očekujemo od njemačke vlade da ne kupuje podatke, jer bi time postala kupac ukradene robe. Nema isprike za pribjegavanje protuzakonitim načinima pribavljanja podataka', stoji u priopćenju SBA. No, švicarska se vlada boji da će Berlin ipak kupiti ukradene podatke, osobito stoga što već postoji pravni presedan iz slučaja s luksemburškom bankom LGT, kad je njemačka vlada za 4,6 milijuna eura kupila podatke koji su joj priskrbili, prema medijskim procjenama, oko 200 milijuna eura neplaćenih poreza, a otkriven je i jedan visoki dužnosnik - predsjednik uprave njemačkih pošta Klaus Zumwinkel. Sadašnji bi podaci, procjenjuju mediji, mogli donijeti oko 100 milijuna eura.

No, nakon čvrstih riječi prema Njemačkoj, stanje je pokušao smiriti švicarski ministar unutarnjih poslova Didier Burkhalter. 'Dobri odnosi između naših dviju zemalja vrlo su važni, kao i stabilnost. Njemačka je naš najvažniji gospodarski partner', ustvrdio je Didier u utorak. Sedmočlano Savezno vijeće, uži kabinet vlade, sastat će se u srijedu u Bernu kako bi 'razgovaralo o rješenju', kako 'bismo se mogli vratiti na stabilne odnose s Njemačkom', izjavio je Burkhalter za švicarsku televiziju. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene