Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivana Petrović iz Moskve

'Ukoliko dođe do sankcija, naivno je misliti da Putin neće odgovoriti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rusiji nema službenih reakcija na prijetnju sankcijama, ali ni na najnovije optužbe o rušenju malezijskog boinga. Kad se može očekivati stav predsjednika Putina i njegovog najužeg tima pojasnila je za Dnevnik Nove TV urednica vanjske politike Ivana Petrović.

Ruski predsjednik Vladimir Putin zasigurno će pričekati posljednji trenutak. Ukoliko sankcije budu utvrđene, te ukoliko se one budu odnosile na onaj dio koji obuhvaća četiri velike ruske banke, tada bi gospodarska šteta koja bi zadesila Rusiju bila dvostruko veća. Te banke ne bi imale pristup tržištima Europske unije i plasmanu novca, neće moći plasirati niti svoje dionice i obveznice na tržište Europske unije, rekla je Ivana Petrović za Dnevnik NOVE TV.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "Oni vode hibridni rat" Putin otkrio da jača nuklearne snage: "Na najvišem smo stupnju pripravnosti..." Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Masovna grobnica u Slavjansku otkrila 20 tijela: 'Ljudi su oteti s nedjeljne mise'

Sa ponešto cinizma se tijekom dana analizirala izjava Europske komisije prema kojoj, što se energetskog sektora tiče, sankcije se neće odnositi na plin već samo na naftu.

Ukoliko dođe do sankcija, naivno je misliti da Putin neće odgovorit plinskim protuudarom. Plin, buduće tržište američkog ukapljenog plina, slabljenje ruske konkurentnosti i kontrola plinskih pravaca temelji su ove velike geopolitičke priče u kojoj je Ukrajina zapravo kolateralna žrtva.

U trenutku kada su Amerikanci skinuli embargo na izvoz ukapljenog plina počeli su sa svojoom namjerom da uspostave kontrolu europskog tržišta, smanjiti ruski utjecaj te u svakom slučaju srušiti cijenu plina. Ukrajina je u ovom trenutku, nažalost, samo poligon za vježbe na kojem je došlo do kulminacije nakon rušenja malezijskog zrakoplova.

Ukrajina mijenja stavove iz dana u dan. U četvrtak su priopćili da nikad nisu ruske vlasti optužili za rušenje aviona, a u petak ih ipak sumnjiče. To je vrlo neozbiljno, vlasti u Kijevu potpuno su instrumentalizirane od Washingtona, one su njihova lutka, a konce povlači Washington. Nedvojbeno je da Rusija pruža potporu pobunjenicima kako u oružju, financijama, tako i u političkoj potpori.

U šumi u Ukrajini pronađen trup malezijskog zrakoplova i još tijela žrtava nesreće

Ruski predstavnik pri EU, Vladimir Čižov u četvrtak je izjavio da je Rusija predala Bruxellesu sve podatke kojima Ministarstvo obrane Ruske federacije raspolaže, a odnose se na rušenje malezijskog aviona.

Reakcija još nema, osim očekivane američke prema kojoj se sumnja u vjerodostojnost ruskih podataka. Uz to Rusija je Istražnom odboru za tragediju podnijela listu od 28 pitanja namijenjenu vlastima u Kijevu. Rusija također od zračne kontole leta u Kijevu traži točne i precizne odgovore o parametrima letenja.

Generalštab ruske vojske objavio je kako apelira na nepristranu izjavu iz razloga što su, kako smatraju, ukrajinske vlasti u trenutku rušenje zrakoplova, imale vojnu vježbu i rukovale su s BUK sustavom koji je srušio zrakoplov.

U svakom slučaju ukrajinska priča, od početka pa sve do rušenja malezijskog zrakoplova toliko je velika, toliko kompleksna i puna nepoznanica da dok se sve skupa ne raščisti i ne vidi nije ni pametno ni mudro stati na bilo čiju stranu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene