Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrhovni sud odlučio

Ukinuta ograničenja korporacijama u izbornim kampanjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki Vrhovni sud u u četvrtak je ukinuo 63-godišnji zakon koji je ograničavao političku potrošnju korporacija i sindikata u izbornim kampanjama, a time i njihov utjecaj na izbore, ocjenjujući to narušavanjem slobode govora zaštićene Prvim amandmanom Ustava SAD.

Pravorijek Vrhovnog suda donesen je preglasavanjem 5:4, a mišljenje konzervativne većine obrazložio je sudac Anthony Kennedy navodeći kako Kongres ne može izabrati 'neustavni lijek' da bi ograničio 'neprimjeren utjecaj neovisne potrošnje'. 'Naš je zakon i naša tradicija da je više govora, a ne manje, vladajuće pravilo. Izravna zabrana korporacijskog političkog govora tijekom kritičnog predizbornog razdoblja nije dopustiv pravni lijek', ustvrdio je Kennedy. Sudac John Paul Stevens, koji je autor mišljenja liberalne manjine u Vrhovnom sudu, upozorio je da 'pravorijek suda prijeti potkopavanjem integriteta izabranih institucija diljem zemlje'.

Pročitajte i ovo Predsjednik SAD-a Joe Biden Čeka se reakcija SAD-a Zbog smrti američkih vojnika raste pritisak na Bidena: "Jedini odgovor mora biti razorna vojna odmazda" Ilustracija Danas je Dan D Prijeti li SAD-u unutarnji sukob? Guverner se zainatio, stigla mu je ogromna podrška, čeka se Bidenov potez

'Potezom pera, pet sudaca izbrisalo je stoljeće američke povijesti posvećeno sprječavanju korporacijskog korumpiranja naše demokracije', izjavio je Fred Wertheimer, predsjednik washingtonske udruge Democracy 21, koja nadzire demokratske institucije. Predsjednik Barack Obama osudio je odluku Vrhovnog suda da ukine ograničenje na sudjelovanje korporacija i sindikata u kampanjama. U priopćenju Bijele kuće, Obama je istaknuo da će pravorijek o financiranju kampanja dovesti do "stampeda novca posebnih interesa u američku politiku'.

Snažna odgovor na odluku Vrhovnog suda

Najavio je da će njegova administracija raditi na tome da demokratski i republikanski čelnici u Kongresu upute 'snažan odgovor' na odluku Vrhovnog suda. Obama je odluku suda nazvao velikom pobjedom naftne industrije, banaka s Wall Streeta, osiguravajućih tvrtki i drugih moćnih interesa u SAD-u. 'To je najvažnija odluka Vrhovnog suda u području financiranja političkih kampanja u više desetljeća i značajna odluka vezana uz Prvi amandman', ocijenio je Nathaniel Persily, politolog i profesor prava sa Sveučilišta Columbia u izjavi za javni radio NPR.

Novo pravilo briše granice između korporacijskih i pojedinačnih donacija političkim kampanjama. Njime se također ukida dio tzv. McCain-Feingold zakona o financiranju kampanja iz 2002., koji priječi korporacije i sindikate da plaćaju političke oglase u završnim danima predizborne kampanje. No, neka važna ograničenja ostala su netaknuta. Korporacije i dalje ne mogu izravno davati novac saveznim kandidatima ili nacionalnim stranačkim odborima, prema zakonu iz 1907.

Tektonski udar na politički sustav

Politički komentatori opisali su odluku Vrhovnog suda kao tektonski udar na politički sustav, čiji integritet ionako podriva pretežito korporacijsko financiranje političkih kampanja. Ocijenjeno je da će ona uzdrmati i napore da se reformira političko financiranje u SAD u pravcu javnog financiranja izbornih kampanja.

'To će nedvojbeno pomoći republikanskim kandidatima, budući da korporacije općenito više podržavaju republikanske kandidate', ocijenila je komentatorica NPR-a Nina Totenberg. Odluka se zasad odnosi samo na savezne izborne kampanje, i sigurno će znatno utjecati na kongresne izbore u studenome, na kojima vladajućim demokratima prijeti gubitak većine u Predstavničkom domu Kongresa i smanjenje uvjerljive većine u Senatu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene