Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šeici 'bildaju' naoružanje

Stiže najjača vojska za koju još nitko nije čuo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni Arapski Emirati bili su 15. zemlja na svijetu po visini vojnih izdataka prošle godine. U proteklih deset godina ulaganja u naoružanje gotovo su udvostručili.

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), nakon 'arapskog proljeća' počeli su bildati svoju vojnu snagu.

Naime, kako piše Business Insider, nacija čija je vojna prisutnost na međunarodnoj sceni bila prilično ograničena, sada nabavlja oružje, vojnu opremu, borbene avione i teško naoružanje. Zemlja sa manje od 10 milijuna stanovnika dokazala je da je voljna koristiti svoju vojnu silu u regiji, osobito kad je u pitanju prijetnja ekstremnih militanata, odnosno Islamske države. Najveća potvrda tome dogodila se u kolovozu kada su UAE, zajedno s Egiptom, bombardirali islamske militante u Libiji.

Ujedinjeni Arapski Emirati bili su 15. zemlja na svijetu po visini vojnih izdataka prošle godine. U proteklih deset godina ulaganja u naoružanje gotovo su udvostručili; u tom dijelu svijeta nalaze se odmah iza Saudijske Arabije po obrambenom budžetu koji iznosi više od 14 milijardi dolara. Iduće godine, procjenjuje se, UAE bi mogli biti treća svjetski uvoznik oružja.

Pročitajte i ovo Ilustracija RASTU CIJENE I NEZAPOSLENOST Poskupljenje hrane moglo bi ponovo razbuktati nemire na tom području: Nedostaju mlijeko, šećer, brašno... Slika nije dostupna NOVI PARTNER Ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao 43,4 posto udjela u Fortenova Grupi, oglasili se i iz Fortenove: "Nemamo nikakva službena saznanja"

Koalicija za borbu protiv Islamske države: 'Ključno je imati Tursku za stolom'

Dubai i Abu Dhabi tako postaju gradovi na Bliskom Istoku čija se vojna moć nesumnjivo povećava. No, osim što od od Amerikanaca naručuju vojne brodove i zrakoplove, u Abu Dhabiju planiraju osnovati i svemirsku agenciju do 2021. godine koja bi organizirala probne letove na Mars.

Arapsko proljeće pokazalo je da niti jedna zemlja regije ne može biti sigurna od unutarnjih nemira, no u Ujedinjenim Arapskim Emiratima najveću prijetnju postojećem sustavu na Srednjem Istoku ipak vide u rastućem islamističkom militarizmu i Islamskoj državi.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene