Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. godišnjica

Ujedinjenje Njemačke: 'Neka računaju na otpor oni koji nas preziru'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Njemačke Christian Wulff pozvao je u svom govoru povodom proslave 20. godišnjice ujedinjenja dviju njemačkih država u Bremenu građane Njemačke na više jedinstva i tolerancije.

'Mi smo jedan narod. Ovaj poziv jedinstva mora biti poziv svima onima koji žive u ovoj zemlji', rekao je Wulff obraćajući se sudionicima svečanost proslave 20. godišnjice ujedinjenja Njemačke koja se održava u Bremenu.

Pročitajte i ovo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija... Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih"

Njemački predsjednik je u svom dugo očekivanom prvom obraćanju naciji nakon preuzimanja dužnosti prije stotinjak dana, težište stavio na pitanje integracije svih slojeva društva koji žive u Njemačkoj. Pritom se posebice obratio useljenicima koji su 'sastavni dio njemačkog društva'.

'Mi ne smijemo dopustiti izolaciju i diskriminaciju bilo kojeg segmenta društva jer to nije u našem nacionalnom interesu', rekao je Wulff koji se posebice obratio populaciji od oko 4 milijuna muslimana koji žive u Njemačkoj.

'Oni koji preziru našu zemlju moraju računati na otpor'

On je istodobno upozorio na to da oni koji žive u ovoj zemlji moraju prihvatiti i njezine vrijednosti. 'Oni koji to ne čine, oni koji preziru našu zemlju i njezine vrijednosti ti moraju računati s odlučnim otporom svih slojeva društva', rekao je Wulff.

Njemački predsjednik je tijekom svog govora istaknuo i zaslugu građana bivše Demokratske Republike Njemačke koji su 'zaslužni za mirni proces ujedinjenja dviju njemačkih država'. 'Klanjam se pred svima onima koji su se izborili za slobodu', rekao je Wulff.

>> Christian Wulff je novi njemački predsjednik

Čestitke Njemačkoj povodom 20. godišnjice ujedinjenja poslali su brojni državnici među kojima su i američki predsjednik Barack Obama, ruski predsjednik Dmitrij Medvedev te predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Središnja svečanost obilježavanja Dana ujedinjenja po federalnom ključu se ove godine slavi u Bremenu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene