Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićeni novinari BBC-a koji su se bavili irskim paravojskama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U operaciji usmjerenoj protiv uskrsne propagande disidenata Irske republikanske armije (IRA), irska je policija uhitila četvoricu BBC-jevih novinara i nekolicinu disidenata IRA-e, objavile su jučer agencije.

Sve su osobe uhićene u trenutku dok je novinarska ekipa BBC-ja snimala maskiranoga IRA-ina disidenta koji je upravo izgovarao priopćenje povodom Uskrsa, najvažnijeg blagdana IRA-ina kalendara.

Pročitajte i ovo Paljenje svijeća za novinarke i novinare - 1 HND i Sindikat novinara Hrvatske Bdjenje i zapaljene svijeće za novinare i novinarke ubijene u Gazi Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara''

IRA, koja se desetljećima borila za pripojenje Sjeverne Irske Republici Irskoj, obvezala se razoružati 2005., no i dalje su aktivne manje disidentske skupine, poput "Prave IRA-e".

Međutim i IRA i disidentske skupine, objavljuju svakog Uskrsa priopćenje u znak sjećanja na Dublinsku pobunu 1916. protiv vlasti Britanaca.

Dosad mediji nisu emitirali poruke disidentskih organizacija.

Privedene osobe su na ispitivanju u policiji, a BBC iz Belfasta odbio je objaviti pojedinosti o uhićenju ili o emisiji koju su planirali.

Sjeverna Irska oporavlja se od višedesetljetnih sukoba paravojnih skupina protestantske većine koja želi ostati pod britanskom upravom i katoličkih organizacija koje bi je htjele pripojiti Republici Irskoj.

Nasilje u kojem je u 30 godina poginulo više od 3.600 ljudi sada je prestalo i lani je uspostavljena dvojna vlast, ali policija u Sjevernoj Irskoj i prošli je mjesec upozorila na "povišenu terorističku prijetnju" i pojačala sigurnosne mjere.

Istrage poput ove najnovije česte su i u suradnji s vlastima Republike Irske, ali rijetka su uhićenja novinara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene