Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Htjela predati papire Saifu al-Islamu

Uhićena odvjetnica Međunarodnog kaznenog suda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australska odvjetnica, članica izaslanstva Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) koja je boravila u posjetu Saifu al-Islamu, sinu Moamera Gadafija u Libiji, uhićena je zbog toga što mu je htjela predati dokumente, priopćio je u subotu libijski predstavnik na tom sudu.

Libija i ICC se prepiru oko suđenja Saifu al-Islamu (39) za kojim je ICC izdao uhidbeni nalog zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u gušenju narodne pobune što je izbila 15. veljače 2011. i pretvorila se u građanski rat koji se završio padom Gadafijeva režima u listopadu 2011.

"Tijekom posjeta, odvjetnica Melinda Taylor pokušala je predati optuženiku dokumente koji nemaju nikakve veze s njegovim predmetom a prijetnja su libijskoj sigurnosti", rekao je Ahmed al-Džehani za agenciju France Presse.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Optužbe za ratni zločin Nervoza u Moskvi nakon naloga za Putinovo uhićenje: "Bilo kakva pomoć trebala bi biti kažnjiva" Anastasija Motičak, ukrajinska djevojčica odvedena u Rusiju Ratni zločin Vladimira Putina Tisuće ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju: ''Vikali su nam da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima''

>> Gadafijevom sinu ipak će se suditi u Libiji

Nije rekao o kakvim je dokumentima riječ. Dokumente je, rekao je, poslao Mohamed Ismail, bivša desna ruka i izaslanik Saifa al-Islama, koji je u bijegu od pada Gadafijeva režima.

Ismail je kazao da je odvjetnica došla s još troje članova izaslanstva ICC-a koji su dobili odobrenje libijskog državnog tužitelja za posjet Al-Islamu u Zentenu, gdje je pritvoren pošto su ga u studenom 2011. zarobili bivši pobunjenici.

Taylor su vjerojatno uhitili pripadnici bivših pobunjeničkih brigada, ali Džehani to nije potvrdio. Ona je u Zentenu, "u stambenom objektu, a ne u zatvoru", kazao je, dodavši da odvjetnicu trenutačno ispituju vlasti.

Glasnogovornik ICC-a u Den Haagu zasad je nedostupan za komentar na uhićenje.

Libijske vlasti, koje žele kod kuće suditi sinu svrgnutog vođe, podnijele su 1. svibnja podnesak u kojemu osporavaju nadležnost ICC-a za suđenje Saifu al-Islamu. Zatražile su od sudaca da "ponište" zahtjev ICC-a za njegovo izručenje.

ICC je 1. lipnja priopćio da Libija može odgoditi Saifovo izručenje sudu, u očekivanju odluke o njegovoj nadležnosti.

Gadafi, koji je četrdeset godina vladao Libijom željeznom rukom, ubijen je 20. listopada 2011. pošto su ga zarobili borci protiv režima. Saif al-Islam je jedini od njegovih sinova kojeg u svojim rukama drže bivši revolucionari. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene