Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ratni zločin kod ključa

Uhićeni bivši vojnici bosanskih Srba: Sudjelovali u ubojstvu više od 70 civila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija po nalogu Suda BiH pod sumnjom da su izravno sudjelovali u ubojstvu više od 70 civila s područja općine Ključ tijekom kampanje masovnih etničkih progona, provedene na samom početku rata 1992. godine.

Kako je potvrđeno iz Tužiteljstva BiH, koje vodi istragu o ovom teškom ratnom zločinu, uhićeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora te Dragan Despot (56) iz mjesta Lanište kod Ključa.

Pročitajte i ovo Jablaničko jezero promijenilo boju Ekolozi ogorčeni Jezero u susjedstvu poprimilo jezivu boju, stručnjak upozorava: "Uskoro se može očekivati pomor riba" Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. lipnja 1992. sudjelovali u napadu na ključko selo Velagići. Tada su zarobili veću skupinu civila te su ih doveli pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz strojnica.

Kako je utvrđeno istragom, tada je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tijela potom prevezana kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

Unčanina i Despota Tužiteljstvo BiH tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Općina Ključ bila je pod okupacijom srpskih paravojnih postrojbi sve do rujna 1995., kada je oslobođena u zajedničkim akcijama koje su vodili Armija BiH, HVO i Hrvatska vojska (HV).

Prema dostupnim podacima, tijekom okupacije u Ključu i okolnim naseljima ubijeno je najmanje 700 osoba nesrpske nacionalnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene