Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Belgijac iza rešetaka

Uhićen pri pokušaju kupovanja oružja za Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki savezni agenti uhitili su trgovca oružjem iz Belgije pod optužbom da je nastojao kupiti motore borbenog zrakoplova za Iran, objavio je u srijedu ABC News.

Američke vlasti kazale su da je Jacques Monsieur, državljanin Belgije i stanovnik Francuske, uhićen u petak u New Yorku pod optužbom da se urotio s Irancem, Darom Fotouhijem, kako bi kupili mlazne motore i druge rezervne dijelove za lovačke zrakoplove F-5. Američko ministarstvo pravosuđa opisalo je dvojac kao iskusne trgovce oružjem koji su radili za iransku vladu u nabavi vojne opreme.

Pročitajte i ovo Potraga za helikopterom devet mrtvih u Iranu VIDEO Pogledajte kako je dron otkrio gdje se nalazi helikopter u kojem je poginuo predsjednik Mjesto pada helikoptera u Iranu velika tragedija VIDEO Objavljena snimka s mjesta pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik

Nema izvoza bez dozvole vlade

Prema uvjetima embarga SAD-a za trgovinu s Iranom, takve stvari se ne mogu izvoziti bez izričitog dopuštenja američke vlade. Vlasti su kazale da je Jacques Monsieur stupio u kontakt s tajnim agentom nudeći stotine tisuća dolara za motore borbenog zrakoplova. F-5A/B 'Freedom Fighter' i F-5E/F 'Tiger II', laki su nadzvučni borbeni zrakoplovi koje je od šezdesetih godina proizvodila tvrtka Northrop u SAD-u, a i danas ih stotine služi u ratnim zrakoplovstvima diljem svijeta.

Iransko ratno zrakoplovstvo od 1965. do 1976. primilo je od SAD-a gotovo 300 zrakoplova F-5 različitih tipova, a poslije su stariji modeli F-5A F-5Bs prodani drugim zemljama. Američki embargo otežao je održavanje preostalih zrakoplova koji su odigrali važnu ulogu u ratu s Irakom osamdesetih, pa je Iran razvio vlastitu avioindustriju i na platformi F-5 danas proizvodi vlastiti borbeni zrakoplov nazvan "Saegeh". (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene