Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ahmadinedžadov saveznik

Uhićen pa pušten zloglasni iranski 'krvnik novinara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saeed Mortazavi uhićen je ubrzo nakon što je njegov saveznik predsjednik Ahmadinedžad javno prozvao šefa iranskog parlamenta Laridžanija za korupciju.

Ozloglašeni teheranski tužitelj Saed Mortazavi, poznat kao "krvnik novinara" zbog mučenja i ubojstava političkih zatvorenika i novinara, pušten je u srijedu iz pritvora, dva dana nakon što je uhićen bez obrazloženja, izvijestila je državna novinska agencija IRNA.

Bivši je tužitelj uhićen nedugo nakon što je njegov politički saveznik, predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, javno optužio obitelj predsjednika parlamenta Alija Laridžanija da pokušava koristiti svoj utjecaj za financijsku dobit.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Ahmadinedžad: Spreman sam da me lansiraju u svemir!

Ured tužitelja nije ponudio nikakvo obrazloženje Mortazavijeva uhićenja, ali njegov tajming sugerira da je povezan s optužbama za korupciju i najnoviji je pokazatelj da je Ahmadinedžad izgubio naklonost najmoćnijeg iranskog čelnika, vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija, ocjenjuje Reuters.

U srijedu je državna novinska agencija IRNA izvijestila da je Mortazavi pušten iz zatvora, pozivajući se na anonimne izvore.

Mortazavi je suspendiran s dužnosti 2010. zbog mučenja nasmrt trojice pritvorenih prosvjednika nakon predsjedničkih izbora 2009., za koje je oporba tvrdila da su lažirani u korist Ahmadinedžada i organizirala masovne prosvjede.

Human Rights Watch ranije je opisao Mortazavija kao "serijskog zlostavljača ljudskih prava", čija "neprijatna prošlost seže unazad mnogo godina". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene