Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven lanac krijumčara organa

Uhićen liječnik koji je Srbima vadio organe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kosovska policija uhitilia je jučer u Prištini urologa Ljutvija Dervišija zbog sumnje da je obavljao ilegalne transplantacije bubrega. Navodno je ime uhićenog liječnika naveo i jedan svjedok u istrazi trgovine organima nad zarobljenim Srbima s Kosova i Metohije 1998.

'Svjedok je izjavio da je vidio liječnika Dervišija na mjestima gdje se sumnja da su vađeni organi zarobljenim civilima. Jučer je liječnik uhićen sa skalpelom u ruci pa se nagađa da je nastavio s poslom započetim 1998, prenosi Blic. 

Pročitajte i ovo Bolnica - 1 Sve osjete i pacijenti Nedostatak liječnika u Hrvatskoj: U zagrebačkom Domu zdravlja Zapad mjesecima nema pedijatra Ilustracija Tvrdi saborski zastupnik Zbog mogućeg rata na Kosovu: "15 hrvatskih policajaca dobilo je poziv iz srpske vojske"

Uz liječnika Dervišija uhićen je i njegov brat Arban Derviši, menager privatne ambulante 'Medikus' u kojoj je obavljana transplantacija i urolog Tun Percorfaj. Njih trojica terete se za organiziranje i obavljanje ilegalne transplantacije bubrega koji je prodao jedan turski državljanin  muškarcu iz Izraela. 

Turski državljanin je u zatvorskoj bolnici, trojica liječnika liječnika  pod nadzorom policije, a primalac bubrega je u teškom, ali stabilom stanju. 

Klinika je otkrivena nakon što je kosovska policija saslušala jednog turskog državljanina koji im je bio sumnjiv nakon tvrdnje da je došao na Kosovo kako bi se liječio.

Naime, rutinskom kontrolom na aerodormu utvrđeno je da turski državljanin nema novca, pa ga je policija sačekala na aerodromu kada je prekjučer vidno iscrpljen krenuo kući. Priveden je i odvezen liječniku koji je ustanovio da mu je izvađen bubreg.

Tijekom saslušanja utvređno je da je turski državljanin imao operaciju u klinici 'Medukus'. Utvrđeno je i da izraelski državljanin, najvjerojatnij uz posredovanje Arbena Dervišija, došao u Prištinu, gdje mu je nakon što je turskom državljaninu uzet bubreg, izvršena transplantacija.

Policija nije željela potvrditi saznanja Blica da je osumnjičeni liječnik povezan s trgovinom organa zarobljenih srpskih civila na Kosovu 1998. 

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine u dosadašnjoj istrazi došlo je do saznanja da su u ambulanti neuropsihijajtrijske bolnice u mjestu Burelj u Albaniji, liječnici OVK s Kosova i Metohije otetim Srbima, Romima i nelojalnim Albancima vadili organe te ih prodavali, u razdoblju od 1998. do ožujka 2001. Tijela žrtava bacana su u močvaru u blizini Tropoje i u rudnik Deva, piše Blic. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene