Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

'Poticanje na subverzivno djelovanje'

Uhićen jedan od vodećih kineskih disidenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedan od najpoznatijih kineskih disidenata, Liu Xiaobo, formalno je uhićen pod sumnjom za poticanje na subverzivno djelovanje, nakon što je krajem prošle godine završio u pritvoru zbog promicanja peticije koja je pozivala na kraj jednostranačke vladavine.

Kineska državna agencija Xinhua objavila je da su tužitelji odobrili Liuovo uhićenje za ‘navodne agitacijske aktivnosti s ciljem subverzije u odnosu na vladu i svrgavanja socijalističkog sustava’. Liu je još od 1989. godine jedan od najprominentnijih kineskih disidenata i kritičara vladajuće Komunističke stranke. U vrijeme prodemokratskih zbivanja 1989. bio je u potpunosti uključen u prosvjede na Tian Anmenu koji su slomljeni 4. lipnja te godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitke i prosvjedi Kina osudila dodjelu Nobelove nagrade za mir Slika nije dostupna Kineski 'pobunjenik' Nobelova nagrada za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou

Smatra se da će njegovo uhićenje, koje predstavlja korak bliže izvođenju pred sud, biti udarac njegovim suradnicima i skupinama za ljudska prava koji su se nadali da će biti pušten nakon što je u Kini prošla politički osjetljiva 20. godišnjica prodemokratskih prosvjeda na Tian Anmenu. Bude li suđenja, 53-godišnji disident mogao bi biti osuđen na maksimum od 15 godina zatvora, smatra odvjetnik Mo Shaoping kojemu je zabranjeno predstavljati Liua zato što je i sam potpisao peticiju čije je potpisivanje pomogao pokrenuti i njegov klijent. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene