Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Uhićen haški optuženik Zdravko Tolimir

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na granici između Srbije i Republike Srpske danas je, nešto nakon 14 sati, uhićen haški optuženik Zdravko Tolimir, jedan od sedam pomoćnika zapovjednika Vojske Republike Srpske, također haškog optuženika Ratka Mladića.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić potvrdio je za beogradski Radio B92 da je uhićen jedan haški optuženik, ali nije mogao potvrditi o kome je riječ, već je samo kazao da nije riječ o Ratku Mladiću.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Banja Luka: Policija ponovno tragala za Župljaninom Slika nije dostupna EU će nastaviti zamrznute pregovore sa Srbijom

Zajednička akcija policije Srbije i Republike Srpske počela je u četvrtak poslije podne, a Tolimir je uhićen kad je pokušao ilegalno prijeći granicu.

Beogradski mediji prenose da je uhićenje Tolimira potvrdila
policija Republike Srpske.

Tolimir je optužen za genocid, udruživanje radi izvršenja genocida, za zločine protiv čovječnosti i za kršenje zakona ili običaja ratovanja, uključujući istrebljenje, ubojstvo, prisilno premještanje i deportaciju.

U optužnici se navodi da je Tolimir bio pomoćnik zapovjednika
Glavnog stožera Vojske RS Ratka Mladića za obavještajne poslove i sigurnost i da je na toj dužnosti znao za plan da se muslimansko stanovništvo protjera iz enklave Srebrenica i Žepa i da je sudjelovao u provedbi tog plana te se tereti na temelju individualne kaznene odgovornosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene