Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zločin nad Hrvatima

Uhićen bivši časnik Armije BiH zbog sumnje u ratni zločin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši visoki časnik Armije Bosne i Hercegovine Hasan Hakalović uhićen je u ponedjeljak pod sumnjom da je odgovoran za ratne zločine počinjene nad Hrvatima u selu Krusina u općini Konjic na području Hercegovine, potvrdilo je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

U priopćenju ovog tužiteljstva dostavljenom medijima u Sarajevu navodi se kako su Hakalovića tijekom dana uhitili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) te da je on predan tužitelju. Hasan Hakalović (63) bio je tijekom rata u BiH zapovjednikom 45. brdske brigade Armije BiH pod nazivom 'Neretvica'. Pripadnici te brigade su, zajedno s pripadnicima Odreda za posebne namjene 'Zulfikar' koji je djelovao pri Glavnom stožeru ABiH 1993. godine, napali selo Trusina.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

Tada su ubili devetnaest hrvatskih civila i trojicu zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se ranije predali. U napadu na selo ranjeno je više osoba među kojima i dvoje djece. Hakalovića se tereti da je kao zapovjednik brigade koji je imao stvarni nadzor nad tom postrojbom propustio poduzeti razumne mjere za kažnjavanje počinitelja ovih zločina iako je za njih znao. Tužiteljstvo BiH Hakalovića tereti da je odgovoran za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva kao i za kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika .

Očekuje se da tužitelj Tužiteljstva BiH od državnog suda zatraži određivanje pritvora. Zbog istog zločina ranije je uhićen i Zulfikar Ališpago koji je u vrijeme rata zapovijedao postrojbom 'Zulfikar'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene