Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogubna kod 50 do 90 posto oboljelih

Smrtonosna epidemija ebole odnijela već 14 života!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Epidemija hemoragijske groznice uzrokovane smrtonosnim virusom ebolom izbila je početkom srpnja na zapadu Ugande i već je odnijela 14 života.

'Imamo 20 potvrđenih slučajeva zaraze virusom, među kojima je 14 osoba umrlo', rekao je Joaquim Sewaka, izaslanik Svjetske zdravstvene organizacije u Ugandi.

Epidemija se pojavila u okrugu Kibaale, dvjestotinjak kilometara od prijestolnice Kampale i pedesetak kilometara od granice s Demokratskom Republikom Kongom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Borba protiv virusa Proglasili trotjedni lockdown zbog smrtonosne ebole: "Ovo su privremene mjere kako bi se kontroliralo širenje" Slika nije dostupna WHO POTVRDIO Proglasili epidemiju ebole: Preminuo muškarac, još osam sumnjivih slučajeva

>> Znanstvenici razvili cjepivo koje miševe štiti od virusa ebole

Na to područje poslane su ekipe ugandskog ministarstva zdravstva i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti američke vlade, dodao je Sewaka.

'Odgovor je odlučan i pokušat ćemo što prije organizirati karantene', kazao je.

Hemoragijska groznica ebola, visokozarazna, uzrokuje smrt 50 do 90 posto oboljelih. Protiv tog virusa nema ni lijeka ni cjepiva, a liječnici se protiv simptoma bore samo rehidratacijom bolesnika.

Bolest se prenosi izravnim kontaktom s krvlju, tjelesnim izlučevinama (znoj, stolica...) i dolaskom u doticaj sa zaraženim truplima bez mjera zaštite.

Virus je dobio ime po rijeci na sjeveru DR Konga gdje je otkriven 1976., dok se zemlja zvala Zair.

Od tada je u Africi zabilježeno petnaestak epidemija te bolesti u kojima je smrtno stradalo više od 1.300 ljudi, po podacima WHO-a. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene