Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal u Britaniji

Učenicama ubrizgavali kontracepcijska sredstva bez znanja roditelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Djevojčicama u britanskim školama date su injekcije s kontraceptivnim sredstvima bez znanja roditelja.

Prema rezultatima istraživanja, koje je proveo britanski dnevnik Daily Telegraph, u protekle dvije godine učenicama u dobi od 13 do 16 godina više od 900 puta ubrizgani su implantati koji ispuštaju hormone u krv i time sprječavaju neželjenu trudnoću.

Pročitajte i ovo Andrzej Duda Konzervativna ideologija Poljski predsjednik blokirao zakon i ugrozio živote i zdravlje žena i djevojaka Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja

>> Znanstvenici izumili kontracepciju za muškarce!

Trinaestogodišnjim djevojčicama tijekom pauza za obrok davane su kontracepcijske injekcije i implanti više od 20 puta. List ističe kako je još 7.400 15-godišnjakinja dobilo kontraceptivne injekcije ili implante u klinikama za planiranje obitelji.

Prema zakonu o povjerljivosti s pacijentom, medicinskim sestrama je zabranjeno da prije davanja injekcija traže dozvolu roditelja ili da ih i kasnije obavijeste bez dozvole učenica. Daily Telegraph je do podataka došao na osnovu Zakona o slobodi informiranja. Prema tim podacima, implantati i kontraceptivne injekcije nuđene su u školama u 6 britanskih gradova.

Implantati, koji tri mjeseca sprječavaju trudnoću ispuštanjem hormona u krv, ubrizgavani su u ruke djevojčica. Početkom godine, roditelji djece u Southamptonu burno su reagirali, nakon što su otkrili kako su implantati nuđeni i njihovoj djeci.

'Seksualni odnosi između osoba mlađih od 16 godina su nelegalni i poticati tako nešto roditeljima iza leđa u potpunosti je neprofesionalno, neodgovorno i moralno pogrešno', smatra predsjednik organizacije Christian Medical Fellowship.

Broj djevojčica, kojima su date injekcije vjerojatno je mnogo veći, jer mnoge tvrtke ne čuvaju podatke ili objavljuju informacije koje nisu u skladu sa zakonom o povjerljivosti s pacijentom. Prema dostupnim podacima, u Bristolu, gdje je među najvišim stopa trudnoće među maloljetnicama u Velikoj Britaniji, u protekle dvije godine djevojčice između 13 i 16 godina primile su kontracepcijske injekcije u 430 navrata.

Djevojčice od 13 godine primile su injekcije 19 puta, 14-godišnjakinje 129 puta, 15-godišnjakinje 190 puta i 16-godišnjakinje 92 puta. Injekcije su nuđene u klinikama za seksualno zdravlje '4UP' u Bristolu te u 16 srednjih škola i koledža.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene