450699
450699
450699
450699
450699

'Ubojiti smog' odgovoran za smrt 100 tisuća ljudi u prošloj godini

  • , 19.09.2016., 23:32
  • Autor:
  • komentara

Smog i veliko zagađenje zraka, koji su bili prvenstveno posljedica požara u Jugoistočnoj Aziji, prošle su godine uzrokovali preranu smrt više od 100.000 osoba.

 
 
 
 
Požari u Indoneziji, arhiva (Foto: AFP)
Požari u Indoneziji, arhiva (Foto: AFP)

Prema procjeni znanstvenika s uglednih sveučilišta Harvard i Columbia, prošlogodišnji su požari odgovorni za preranu smrt 90.000 osoba u Indoneziji i još nekoliko tisuća u susjednim Singapuru i Maleziji. Procjena znanstvenika, koja se temelji na kompleksnom analitičkom modelu, daleko je veća od službene brojke mrtvih koju su dale vlasti u Indoneziji od - 19 mrtvih.

Razlog za toliki broj mrtvih nije sam požar, nego u posljedicama za zdravlje koje su nastale zbog izlaganja dimu i zagađenom zraku.

'Ako se ništa ne promjeni, ubojiti smog će i dalje uzimati svoje žrtve. Ako nitko ne reagira, bit će isto kao da su sudjelovali u zločinu', rekao je za član Greenpeacea za Indoneziju Yuyun Indradi.

Smog je veliki problem čiji su uzrok brojni požari koji su najčešće podmetnu kako bi se velike šumske površine, koje leže na ugljičnim dioksidom bogatom tresetištu, 'očistile' za velike plantaže palmi. Vlasti u Indoneziji svjesne su situacije, ali prešutno odobravaju tu praksu (prema tvrdnjama nekih udruga čak i potiču) jer je palmino ulje jedan od najvećih izvoznih proizvoda te države.

Požari uglavnom haraju zapadnim dijelom otoka Sumatre i indonezijskim dijelom Bornea, a ponavljaju se iz godine u godinu. U 2015. bili su najgori u povijesti zbog sušnog vremena izazvanog najgorim El Ninom od 1997. godine, piše Guardian.

 

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se