Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Policija priznala propust

"Nemojte ga osuđivati": Majka ubojice iz Teksasa moli za oprost

Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6
Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Afp
Aktualno Galerija Salvador Ramos Salvador Ramos Foto: DNEVNIK.hr Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Foto: Afp Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 5 Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 5 Foto: Afp Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 1 Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 1 Foto: Afp +2 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 4 Galerija 1/7 >>
Salvador Ramos, osumnjičen za pucnjavu u školi u Uvaldeu, bio je poznat policiji, a ubilački pohod na školu najavio je još prije četiri godine. Njegova majka zamolila je oprost za sina i rekla da je "imao svoje razloge". Policija je priznala da su predugo čekali s upadom u školu, gotovo sat vremena.

Napadač iz Teksasa je još prije četiri godine najavio što planira učiniti, otkrio je teksaški predstavnik Tony Gonzales.

Pročitajte i ovo Joe Garcia i Irma Garcia dva dana nakon pokolja "Umro je od tuge": Iznenadna smrt supruga učiteljice ubijene u masakru u Teksasu

Pročitajte i ovo Ilustracija tradicija domaćeg terorizma 10 godina, 97 žrtava: Ovo je 10 najsmrtonosnijih napada u američkim školama

Tada 14-godišnji Salvador Ramos uhićen je nakon što je prijetio da će čim postane punoljetan 2022. godine "pucati po školi".

Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Foto: Afp

Policija je istražujući njegov slučaj otkrila da je ubojica iz Uvaldea uhićen 2018. godine, a u dosjeu stoji da je već tada skovao plan "kad budem apsolvent 2022. godine, pucat ću u školu."

Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 5 Foto: Afp

Američki dužnosnici postavili su pitanje ''kako se ovo moglo dogoditi. Ako ga je policija prije četiri godine identificirala kao prijetnju, moramo shvatiti zašto se nije ništa poduzelo''.

Ramos je legalno kupio dva pištolja koja je upotrijebio u napadu na školu u utorak, nekoliko dana nakon što je navršio 18 godina. Ubio je 19 učenika osnovne škole i dvije učiteljice, prije nego je i sam ubijen u sukobu s policijom.

"Nemojte ga osuđivao, imao je svoje razloge"

Oglasila se i Salvadorova majka Adriana Reyes koja je za CNN rekla kako je bez riječi te da ne zna što je njezin sin mislio. ''Molim vas nemojte ga osuđivati, imao je svoje razloge zašto je učinio to što je učinio", rekla je i zamolila za oprost za sebe i sina

"Želim samo da mi oproste nevina djeca koja su umrla. Oprostite mi, oprostite mom sinu. Znam da je imao svoje razloge".

18-godišnji Salvador navodno nije imao dobre odnose odnose s majkom i živio je u kući svoje bake Celie Martinez Gonzalez, koja je ujedno i njegova prva žrtva.

Policija priznala pogrešku "Predugo smo čekali"

Teksaška policija priznala je da je tijekom postupanja donijela "pogrešnu odluku" čekajući pojačanje gotovo sat vremena prije no što je ušla u učionicu gdje je napadač ubio 19-ro djece i dvoje učitelja. Niz kritika upućen je snagama sigurnosti.

Zarobljeni u školi zvali su 911 više puta, dugo nakon što je policija već stajala u hodniku ispred učionice i čekala pojačanje, jer su mislili da nitko ne dolazi. 

Policija je bila pred vratima učionice gotovo 40 minuta dok je Salvador ubijao učenike te su ušli tek nakon što su iskoristili ključ od domara da otvore zaključana vrata i ubiju Ramosa.

Potreseni članovi obitelji pred školom u Teksasu - 6 Pucnjava u osnovnoj školi u Teksasu - 4 Foto: ALLISON DINNER

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene