Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubio se krivac za aferu s pokvarenim mesom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni krivac za najnoviji njemački skandal oko pokvarenog mesa, jedan 74-godišnji trgovac iz Muenchena, počinio je samoubojstvo, priopćila je u srijedu bavarska policija.

"Jako je patio zbog pritisaka medija", izjavila je supruga preminulog vlasnika hladnjače u kojoj je prošlog tjedna otkriveno nekoliko desetaka tona mesa i mesnih prerađevina kojima je, većini, prije četiri godine istekao rok trajanja. 

Pročitajte i ovo Humanitarna pomoć - 4 Zemlje suspendirale pomoć Skandal trese UN: Zaposlenici Agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama pomagali militantima Hamas Slika nije dostupna Uključit će se i DORH Situacija sve ozbiljnija: Tone mesa na uništavanju, inspekcije se nastavljaju

Preminulom trgovcu se predbacuje da je svjesno njemačkim i europskim lancima prodavao i pokvareno smrznuto meso. U međuvremenu su pokvarene mesne pošiljke, osim u Njemačkoj, pronađene i u Danskoj, Češkoj i Austriji. 

Kod pokvarenog mesa se uglavnom radilo o gotovim ražnjevima za turski specijalitet kebab i o pačjem mesu, jednom od omiljenih bavarskih specijaliteta na narodnim slavljima, uključujući i Oktoberfest. 

Najnoviji u nizu skandala oko živežnih namirnica pokazao je, prema riječima udruga za zaštitu potrošača, neučinkovitost mehanizma za kontrolu prehrambenih proizvoda. 

Tako su, unatoč tome što su prve naznake da pojedini veletrgovci iz Bavarske prodaju pokvareno meso vlasti zaprimile već prije četiri mjeseca, lokalni kontrolori reagirali tek prošli tjedan. 

Promatrači prije svega kritiziraju blage kazne, koje unatoč milijunskom profitu koji donose poslovi s pokvarenim mesom, ne prelaze svote od desetak tisuća eura. 

Savezni i pokrajinski ministri zdravstva i zaštite potrošača sastat će se u četvrtak kako bi razmotrili mjere za uspješniju kontrolu tržišta živežnim namirnicama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene