Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ubijen vođa Abu Sayyafa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najtraženiji čovjek na Filipinima i vođa najžešće gerilske skupine Abu Sayyaf mrtav je, potvrdio je filipinski general Hermogenes Esperon.

Prema njegovim riječima, američki forenzički testovi na poluraspadnutu truplu pronađenome prošli mjesec na otoku Jolu potvrdili su da je riječ o Khaddafyju Janjalaniju, vođi Abu Sayyafa čiju je glavu Amerika bila ucijenila na pet milijuna dolara. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Nakon potresa Filipini ukinuli upozorenje na tsunami: Stotine potresa nakon prvog udara, a valovi su trajali pet sati Sportska dvorana na Filipinima u kojoj se dogodila eksplozija tijekom katoličke mise - 1 Na Filipinima Krvavo jutro, napali vjernike na misi: Četiri osobe su poginule u eksploziji, deseci su ranjeni

Tijelo se nije moglo identificirati, pa je odneseno u Sjedinjene Države na usporedbu s uzorkom tkiva Janjalanijeva brata.

"Imamo glavni zgoditak, DNK se poklapa", rekao je Esperon. "Sigurni smo da je to Janjalani".

Poslije je na konferenciji za novinare rekao: "Filipinske oružane snage s ponosom objavljuju da su neutralizirale samo središte terorizma na Filipinima".

Janjalani (31) bio je na popisu najtraženijih terorista što ga izdaje američki Savezni istražni uredi FBI. 

Američki ga je sud tražio zbog otmice i ubojstva američkoga misionara Martina Burnhama 2002.

Zarobljeni gerilci koji su vojsci pokazali gdje je zakopano tijelo, rekli su da je Janjalani smrtno ranjen u borbama u rujnu.

Forenzički rezultati iz SAD-a nastavak su ovotjednih uspjeha
filipinske vojske u borbi protiv Abu Sayyafa.

U srijedu je vojska objavila da je u borbama u džungli na otoku Jolu ubila Jainala Antela Salija, zvanog Abu Sulaiman, jednog od petorice vođa Abu Sayyafa.

Abu Sayyaf, skupina čije se djelovanje sada uglavnom svodi na Jolo, pojavila se krajem devedesetih kao banda koja je otimala zapadne turiste i tražila goleme otkupnine.

Janjalani je vraćao Abu Sayyaf izvornim islamskim fundamentalističkim korijenima. 

Zadnjih godina ta se organizacija povezala s regionalnom
skupinom Džama Islamija, koja želi osnovati islamsku državu diljem jugoistočne Azije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene