446568
446568
446568
446568
446568

U zračnom napadu u Jemenu ubijeno 10 školaraca

  • , 14.08.2016., 13:30
  • Autor:
  • komentara

Desetero djece ubijeno je u pobunjeničkoj zoni u Jemenu u zračnim napadima vojne koalicije predvođene Saudijskom Arabijom te je UN-ova zaklada za djecu (UNICEF) pozvala u nedjelju sve strane da poštede živote civila.

 
 
 
 
Jemen (Foto: AFP)
Jemen (Foto: AFP)

"Vidjeli smo desetero mrtve djece i 28 ranjenih, svi su mlađi od 15 godina i žrtve su zračnih napada na vjersku školu u Haydanu", rekao je Malak Shaher, glasnogovornik nevladine humanitarne organizacije Liječnici bez granica.

Bombardiranje se dogodilo u subotu, rekao je i naveo da su djeca bila u dobi od šest do 14 godina.

Snimke dječjih tijela umotanih u pokrivače objavio je na Facebooku Mohammed Abdelsalam, glasnogovornik Huta, šijitskih poubnjenika i osudio "taj zločin iz mržnje".

Saudijska novinska agencija SPA izvijestila je da su zrakoplovi međunarodne koalicije napali "centar za uvježbavanje pobunjenika" Huta na sjeveru zemlje, a ne vjersku školu.

Huti, koji su šijitski muslimani sa sjevera Jemena, pobunili su se protiv vlade predsjednika Abda Raba mansura Hadija 2014. Povezani s bivšim šefom države Ali Abdalahom Salehom svrgnutog 2012., osvojili su velike dijelove Jemena, među kojima i glavni grad Sanu.

U ožujku 2015. Saudijska Arabija, koja optužuje Hute za veze s Iranom, najvećom državom šijitskog islama, oformila je arapsku koaliciju koja se zračnim napadima bori protiv Huta.

Mirovni pregovori nisu zaustavili rat u kojem je ubijeno 6400 osoba, a 30.000 je ranjenih među kojima brojni civili.

UNICEF je pozvao sve strane "da poštuju međunarodno pravo i ne gađaju ciljeve". Ujedinjeni narodi višekratno su optuživali strane u sukobu da napadaju civile.

U lipnju je UN upisao arapsku koaliciju na crnu listu vlada i entiteta koji ne poštuju prava djece nakon izvješća koje govori da je koalicija odgovorna za 60 posto od ukupno 785 djece ubijene lani u Jemenu. Službeni Rijad zato je pritisnuo glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona da odbaci tu odluku prijeteći da će smanjiti finaciranje UN-ovih agencija. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se