Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba nezadovoljna

'U Zimbabveu treba sastaviti vladu nacionalnoga jedinstva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalni čelnici odlučili su na sastanku na vrhu da u Zimbabveu treba sastaviti vladu nacionalnoga jedinstva, ali oporba iz te zemlje kaže da je razočarana tim sastankom.

Na petom sastanku 15-članoga SADC-a održanom u južnoafričkoj Pretoriji dogovoreno je da oporbeni čelnik MDC-a Morgan Tsvangirai do 11. veljače mora položiti prisegu kao premijer Zimbabvea. Sve su se strane dogovorile da će ministarstvo unutarnjih poslova koje je glavna zapreka konačnome sporazumu šest mjeseci dijeliti stranka ZANU-PF predsjednika Roberta Mugabea i MDC, objavio je južnoafrički predsjednik Kgalema Mothalanthe. 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Zimbabve: Oporbi mjesto predsjednika parlamenta 

>> Zimbabve: Mugabe postigao dogovor s odmetnutom frakcijom MDC-a

No MDC je brzo izdao priopćenje kojim izražava razočaranje pa je moguće da nastane novi zastoj u krizom ionako opterećenom Zimbabveu. MDC je jasno rekao da 'zaključci iz priopćenja ne zadovoljavaju njegova očekivanja' te da će se njegovo nacionalno povjerenstvo sastati idući vikend i definirati svoje mišljenje o sastanku na vrhu.

Zajednica za razvoj juga Afrike (SADC) međuvladina je organizacija sa sjedištem u Gaboroneu u Bocvani. Cilj joj je unapređivanje socio-ekonomske suradnje i integracije te ostvarivanje političke i sigurnosne suradnje među 15 zemalja juga Afrike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene