Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eskalacija nasilja

Zatvorska pobuna u Brazilu: 9 zatvorenika ubijeno, 14 ozlijeđeno, brojni pobjegli

Zatvor u Brazilu (Foto: AFP)
Zatvor u Brazilu (Foto: AFP) Foto: Afp
Najmanje je devet zatvorenika ubijeno, 14 ih je ozlijeđeno, a brojni su pobjegli prilikom pobune u zatvoru u brazilskom gradu Goiania, čime se nastavljaju problemi te države s eskalacijama nasilja u kaznionicama, koje su poznate po prenapučenosti i lošim uvjetima.

Prema listu O Estado de São Paulo, 106 zatvorenika pobjeglo je iz zatvora u gradu Goiania, blizu glavnog grada Brazilije, a vlasti su ih zasad uspjele uloviti 27, dok su ostali još na slobodi.

Pročitajte i ovo Teretni brod - 1 Traže oslobođenje kapetana Bekavca Sindikat pomoraca apelira na Ministarstvo: "Ovo je kriminalizacija pomoraca, cijeli slučaj jako je čudan" Petrak uskoro na ispitivanju - 4 Bježao sedam mjeseci Narkobos Petrak iz zatvora u Splitu uskoro ide na ispitivanje u USKOK: "Puno veći su rizici kada je u pitanju svjedok"

BBC prenosi izjavu predstavnika vlasti po kojoj je pobuna započela kada je skupina oružanih zatvorenika napala krilo koje je kontrolirala suparnička banda, a nakon pucnjave i sukoba pripadnici obiju frakcija dali su se u bijeg.

Lokalna policija tvrdi da je ubrzo potisnula pobunu te da je situacija trenutno pod kontrolom.

Jedan od ubijenih je dekapitiran, što je potaknulo sjećanja na krvavu pobunu u zatvoru u Manausu u Amazoniji, koja je početkom prošle godine također izbila između dviju suparničkih grupa koje su se bavile dilanjem droge. Tada je od ukupno 56 smrtnih slučajeva bilo i nekoliko onih u kojima su obezglavljena tijela bačena preko zatvorskoga zida.

Ta pobuna bila je uvod i povod za njih još nekoliko, a u prvih 20 dana prošlogodišnjeg siječnja u zatvorskim sukobima u Brazilu bez života je ostalo 130 zatvorenika.

Kako piše Reuters, brazliski zatvori, koji pate od endemskog nasilja, vrlo su često prenapučeni. Brojne udruge za ljudska prava zatvorske su uvjete proglasile srednjovjekovnima, a uz oskudicu hrane zatvorenici u ćelijama često nemaju prostor gdje mogu leći.

Čelnik sindikata zatvorskih čuvara Jorimar Bastos izjavio je za list Folha de São Paulo, kritizirajući iznos dodijeljenih sredstava za zatvor u Goianiju, da je u prvom danu ove godine za nadzor nad oko 900 zatvorenika u tom zatvoru bilo zaduženo samo pet čuvara.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene