Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najmanje 111.499 mrtvih

Haiti: Prekinuta potraga za preživjelima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od posljedica katastrofalnog potresa koji je pogodio Haiti 12. siječnja poginulo je najmanje 111.499 osoba.

Distribucija hrane i vode postupno se regulira. Žena stara 84 godine izvučena je u petak živa iz ruševina zgrade u Port-au-Princeu, deset dana nakon potresa. Daljnja potraga za preživjelima je obustavljena. Strahuje se da će broj poginulih biti još veći od 111.499. Prema zadnjim službenim podacima objavljenim u subotu ujutro, ozlijeđeno je 250.000 ljudi, od kojih mnogi još čekaju liječničku pomoć. Unatoč velikim naporima samih Haićana i spasilaca, koji su ondje došli iz mnogih dijelova svijeta, jedanastoga dana od potresa izgledi da će se pod ruševinama pronaći još preživjelih vrlo su mali. Haićanske su vlasti stoga proglasile završetak potrage za preživjelima, a strani su spasilački timovi počeli su napuštati potresom razorenu zemlju. No, to ne znači da će spasilačke ekipe prestati obavljati posao koji smatraju nužnim. 'To ne znači da će im vlada narediti da stanu. U slučaju da ima i najmanjeg znaka života oni će djelovati', kazala je glasnogovornica UN-a Elisabeth Byrs.

Pročitajte i ovo Nestali dječak iz Njemačke Pregledavaju centimetar po centimetar I dalje se traga za malenim Arianom (6): Danas najveća operacija potrage - 1200 pomagača, ljudski lanci, desetak dronova u zraku Danka Ilić tijelo nije pronađeno Rekonstrukcija monstruoznog ubojstva malene Danke: Ovo je i dalje najveća enigma

U petak su ispod ruševina izraelski spasioci izvukli 22-godišnjeg mladića. U 'stabilnom je stanju' prebačen u poljsku bolnicu izraelskih vojnih snaga na Haitiju. Nešto kasnije ispod ruševina susjedi i prijatelji izvukli su 84-godišnju Marie Caridu Roman, koja je također hospitalizirana u američkome brodu-bolnici, ali je, kako prenose mediji, u prilično lošem stanju. Ranjene njihovih sugrađani dovoze pred poljske bolnice i američki brod-bolnicu, koji je uplovio u luku, a kapacitet mu je 1.000 kreveta. Prioritet imaju najteže ozlijeđeni. 'Izvukli su je jutros. Jedva da je mogla govoriti, izranjavana je po cijelome tijelu', rekao je dr. Vladimir Larouche , liječnik iz New Yorka haićanskog podrijetla koji radi u Općoj bolnici, nakn spašavanja 84-godišnje žene. 'Stabilizirali smo je, a američka vojska prebacila ju je na brod', dodao je.U potresu koji je 12. siječnja pogodio Haiti poginulo je možda i do 200 tisuća ljudi.

>> Haiti: Polako stiže pomoć, jenjava nada da ima još preživjelih

Jedna je 69-godišnja Haićanka u petak živa izvučena iz ruševina deset dana nakon katastrofalnog potresa koji je razorio glavni grad Haitija Port-au-Prince, ali liječnici i dalje strahuju za njezin život. 'Nema puno nade, ali pokušavamo joj spasiti život', rekao je liječnik Ernest Benjamin za Associated Press. Liječnici se bore za njezin život u Općoj bolnici u Port-au-Princeu gdje je dovedena pošto je spašena iz ruševina u petak ujutro. Mediji su javili da je 69-godišnja Haićanka izvučena iz ruševina zgrade koja se nalazi nedaleko od najvećeg nogometnog stadiona u gradu.

U petak na Haitiju podijeljeno 2 milijuna obroka

Pomoć Svjetskog programa za hranu (WFP) žrtvama potresa na Haitiju je narasla na 2 milijuna obroka koji su podijeljeni u petak, rekla je direktorica te UN-ove agencije u Port-au Princeu. Raspodjela hrane je počela u razdoblju od 24 sata nakon potresa i ona je svakog dana sve značajnija, te je u petak podijeljeno 2 milijuna obroka, što je značajan porast u odnosu na 1,2 milijuna obroka podijeljenih dan ranije, naglasila je Josette Sheeran u priopćenju WFP-a. To je najkompleksnija operacija koju je WFP ikada izveo. Direktorica je odala počast osoblju WFP-a na licu mjesta: 90 posto ih je ostalo bez prebivališta, svi oplakuju prijatelje i bliske, ali su odlučno prionuli poslu. (Hina)

Stanovnicima Haitija možete pomoći uplatom na žiro račun Hrvatskog Crvenog križa broj 2340009-1511555516 poziv na broj odobrenja 01 ili na broj telefona 060 9011. Donacije Caritasu ostvaruju se pozivom na broj telefona 060 9010. Cijena poziva u oba slučaja je 6 kuna i 15 lipa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene