Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U utorak nastavak sjednice srbijanske Skupštine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupština Srbije u ponedjeljak je završila prvo čitanje Prijedloga Zakona o ministarstvima i zasjedanje će nastaviti u utorak poslije podne i do ponoći bi trebala biti izabrana nova vlada.

Predviđeno je da se u utorak u 18 sati zastupnicima obrati mandatar nove vlade, dosadašnji premijer Vojislav Koštunica koji će, nakon dogovora njegove Demokratske stranke Srbije (DSS), Demokratske stranke (DS) predsjednika Srbije Borisa Tadića i stranke G17 Plus, i dalje biti na čelu vlade.

Pročitajte i ovo Europski parlament u Strasbourgu (Foto: AFP) nakon upozorenja stiglo objašnjenje Drama u Europskom parlamentu: Poslano upozorenje zbog sumnjive vode, objavljeno o čemu se radilo Strašni prizor iz parlamenta Kritizirao vladajuću stranku VIDEO "Imate krv na svojim rukama": Zastupnik zagrmio za pozornicom pa se srušio, nije mu bilo spasa

Po Prijedlogu Zakona o ministarstvima, nova vlada će imati 25 članova: premijera, jednog potpredsjednika, 22 ministra i jednog ministra bez lisnice.

Potpredsjedničko mjesto pripast će Tadićevom DS-u, kao i 11 ministarstava i dužnost ministra bez lisnice, četiri ministarstva pripast će G17 Plus Mlađana Dinkića, dok će sedam ministarskih mjesta - među kojima i dužnost ministra unutarnjih poslova, koja je tijekom tromjesečnih pregovora bilo kamen spoticanja, pripast će Koštuničinom DSS-u.

Ukoliko nova vlada ne bi bila izabrana do utorka u ponoć,
predsjednik Srbije Boris Tadić morao bi raspustiti sadašnji saziv Skupštine i raspisati nove parlamentarne izbore.

Tekuća sjednica parlamenta još uvijek je konstitutivna i počela je 14. veljače kada je samo donijeta Rezolucija o Kosovu,

Sjednica je nastavljena tek u ponedjeljak, 7. svibnja ujutro,
potrajala je cijelih 18 sati, i protekla je u znaku međusobnih uvreda zastupnika i stranaka, da bi u utorak ujutro, 8. svibnja, za novog predsjednika parlamenta bio izabran radikal Tomislav Nikolić, glasovima radikala, socijalista i Koštuničinog DSS-a.

Tadićev DS je, pod pritiskom domaće i strane javnosti, odlučio nastaviti pregovore s Koštunicom i njegovim DSS-om i u petak su te dvije stranke i G17 Plus postigle dogovor o raspodjeli ministarstava u novoj vladi, ali uz uvjet DS-a i G17 Plus da Tomislav Nikolić bude smijenjen s dužnosti predsjednika parlamenta.

Nikolić je u nedjelju predvečer podnio ostavku nakon što je njegov opoziv zatražio DSS zahvaljujući čijim glasovima je prethodno bio izabran. Skupština nije stigla izabrati novog predsjednika tako da će novi premijer i ministri najvjerojatnije prisegnuti pred potpredsjednikom parlamenta Milutinom Mrkonjićem, socijalistom koji je bio jedan od najbližih suradnika Slobodana Miloševića. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene