Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krenule investicije

U turizam će se uložiti milijardu i 100 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obećanje nove Vlade kako će pokrenuti val investicija u turizmu već se, izgleda, počelo ostvarivati.

Unatoč krizi, u turizam će se i ove godine uložiti veliki novac. Naime, prema internoj anketi ministarstva turizma, koja je provedena u svim županijama, u tekućoj godini u turizam će se uložiti milijardu i 100 milijuna kuna, što je čak 40 posto više nego što je uloženo tijekom 2011.godine.

Pročitajte i ovo Iločke zidine - 1 Gotova zahtjevna obnova Gradić na krajnjem istoku odsad s punim pravom može nositi svoj drugi naziv - mali Dubrovnik Jadranska obala Apsolutno zasluženo! Dva hrvatska grada u top 10 najljepših u Europi

Najviše će se ulagati u hotele, dvostruko više novca nego lani, a bitno je naglasiti kako anketa nije obuhvatila investicije srednjih i malih poduzetnika, s kojima se očekuje kako će ukupno ulaganje iznositi čak milijardu i pol kuna.

Obnovljeni hoteli i restorani. Nove šetnice i prilazi moru. Sve to dočekat će turiste u novoj sezoni. 'Zadovoljni smo i ovako, ali promjene nabolje su uvijek dobre', rekli su turisti. Najveće ulaganje hotel u Puli. Najvećem pulskom hotelu - najveća investicija.

>> Obećavajuća sezona: Hrvatska postala svjetski turistički hit!

'Kao što vidite ovo je jedno veliko gradilište koje će postati krasan hotel s visoke četiri zvjezdice', rekao je Tomislav Korošec. Investicija se procjenjuje na 25 milijuna eura. Uključuje 240 novih soba i 370 apartmana. Dobre vijesti već stižu. 'Gotovo cijela sezona je već bookirana unaprijed, a prva grupa bi trebala biti već u šestom mjesecu', rekao je Dino Buršić, direktor tehničke službe hotela Histria 891.

Nove turiste očekuju i zadarski hotelijeri. 'Trenutno obnavljamo hotelski restoran koji je u biti najveća i najznačajnija investicija', rekao je Hrvoje Anić, direktor hotela Pinija. Hotel će dobiti i novu fasadu. A ukupna investicija iznositi će 5 milijuna kuna. 'Zahtjevi tržišta su takvi da smo mi prepoznali što gosti žele i krenuli u tom smjeru', rekao je Anić.

Nove invetsicije, nova radna mjesta

O ponudi je razmišljao i dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak. Od stare kuće napravio je restoran na tri etaže. 'Ja sam ponovo investirao. Gledam da to izvučem i mislim da će biti posla', rekao je Rudenjak.

Izdašne investicije nisu iznenadile Ministra Veljka Ostojića. A one će nam, kaže, osigurati i nove turiste. 'Više kategorije smještajnih kapaciteta se obraćaju jednoj novoj populaciji, a to su gosti koji mogu više platiti za određenu uslugu', rekao je Ostojić. A već donijeta mjera o smanjenju PDV-a s početkom iduće godine uz nove investicije povećat će konkurentnost. Brojke od prošle godine tako bi mogle itekako nadmašene.

Da novi kapaciteti znače i nova radna mjesta potvrđuje i sadašnje stanje sa zavoda za zapošljavanje. Primjerice, dubrovački zavod za zapošljavanje u prošloj je godini u turizmu je zaposlio čak 4 tisuće radnika, od kojih je više od tisuću stiglo iz ostatka države, najviše iz sjeveroistoka Hrvatske. Ipak, važno je naglasiti kako je velika većina ovih radnika zaposleno sezonski, a to znači zaposlenje od 6 do 7 mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene