Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Teksasu počela evakuacija zbog dolaska uragana Ike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U više priobalnih okruga američke savezne države Teksas, u srijedu su lokalne vlasti naredile evakuaciju stanovništva, uoči dolaska uragana Ike, koji bi obalu trebao zahvatiti u subotu kao razorna oluja IV. kategorije, upozorili su meteorolozi.

U srijedu se Ike nalazio 1.550 km istočno od Bronwnsvillea u Teksasu i oko 590 km jugozapadno od ušća rijeke Mississippi, s vjetrovima snage oko 160 km/h što ga svrstava u oluju II. kategorije, objavio je Nacionalni centar za uragane u Miamiju (NHC).

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku

Centar prognozira da će Ike vjerojatno u subotu ujutro pogoditi obalu Teksasa, između gradova Galvestona i Brownsvilla, kao velika oluja s vjetrovima snage oko 210 km/h. Oko 15.000 stanovnika u srijedu je napustilo okrug Brazoria, kojem pripada dio grada Galvestona, gdje se očekuje da će uragan podići razinu vode oko dva metra i poplaviti veliko područje.

Predsjednik George W. Bush proglasio je izvanredno stanje za Teksas, što omogućuje toj državi da koristi više saveznih fondova u pripremama za oluju.

Guverner Teksasa Rick Parry stavio je u pripravnost 7.500 pripadnika Nacionalne garde, 1350 autobusa i stotine ambulantnih vozila.

Ike je u utorak završio svoj trodnevni razorni pohod nad Kubom, gdje je uništio i poplavio na tisuće kuća, no zahvaljujući evakuacijama stanovnika, zabilježene su samo četiri ljudske žrtve, objavile su tamošnje vlasti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene