Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koja priča!

Evo zašto je kopilot oteo etiopski zrakoplov...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ja sam otmičar', uskliknuo je kopilot etiopskog zrakoplova po slijetanju u Ženevu. Nakon toga tražio je politički azil.

Iako većina osuđuje potez kopilota koji je 'oteo' zrakoplov i prizemljio ga u Ženevi, razlozi zbog kojih je to učinio možda i nisu neobjašnjivi.

Pročitajte i ovo Nestali dječak Émile Osam mjeseci potrage Novi trag u slučaju nestanka malog Émilea: "Intenzivno pretražujemo sve podatke i snimke" Ilustracija Oteli ih nakon slijetanja Kraj misteriozne otmice u brdima: Policija imala dozvolu za smrtonosnu silu

Naime, oko 620.000 Etiopljana živi u inozemstvu. Odlaze uglavnom oni čija su zanimanja tražena u svijetu pa je tako stopa iseljavanja kod etiopskih liječnika 30 %, a medicinskih sestara 17 %. Piloti također spadaju u kategoriju onih koji žele otići iz domovine.

Iza želje za odlaskom stoje dva ključna faktora - represija i siromaštvo. Etiopski politički sustav je de facto jednostranački, zemljom dominira mala autokratska elita, a novi premijer, iako manji autokrat od bivšeg premijera, nastavio je voditi državu u kojoj političke slobode gotovo ni ne postoje, prenosi Telegraph.

Budući da se u takvoj zemlji među stanovništvom javlja želja za odlaskom, etiopska vlada nametnula je drakonske restrikcije kako bi onemogućila iseljavanje. Mnogim Etiopljanima jednostavno je zabranjeno napustiti zemlju.

Zrakoplov koji je prisilno sletio u Švicarsku oteo je njegov kopilot!

Lako je moguće da je upravo emigracijska politika u zemlji natjerala ovog Etiopljanina na otmicu zrakoplova u kojem su bila 193 putnika, među kojima 140 talijanskih državljana, koji uopće nisu znali da su oteti. Kopilot, rođen 1983. godine, odveden je u pritvor, a za otmicu maksimalno može dobiti 20 godina zatvora.

Kopilot nije bio naoružan, a kontrolu nad zrakoplovom preuzeo je pošto je pilot otišao na zahod, a on se zaključao u kokpitu. Kad je prizemljio letjelicu na ženevski aerodrom, napustio je zrakoplov spustivši se užetom kroz prozor kokpita. Posada i putnici ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti, rekao je glasnogovornik ženevske policije Pierre Grangean.

'Nakon slijetanja kopilot je izašao iz kokpita i dotrčao do policije i viknuo 'ja sam otmičar'. Rekao je da nije siguran u svojoj zemlji i da traži politički azil', Grangean. (T.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene