Obavijesti Video Pretražite Navigacija
260 vlakova svakodnevno

NAJDUŽI TUNEL NA SVIJETU OTVOREN ZA PROMET Izgradnja trajala 17 godina, stajao gotovo 11 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najduži tunel na svijetu koji je izgrađen u Švicarskoj a treba omogućiti bolju povezanost sjevera i juga Europe, otvoren je za promet u nedjelju, objavile su švicarske savezne željeznice.

Tunel nazvan GBT (Gotthard Base Tunnel) između Zuericha i Lugana dug je 57 km i prolazi kroz planinu Sveti Gothard u Alpama.

Pročitajte i ovo Radovi na tunelu kroz Kozjak - 4 Tunel kroz Kozjak Gradi se novi ulaz u Split, ići će preko Kaštela, a građani upozoravaju: "Toliko će ljudi ginuti" Rochers-de-Naye tragedija u Alpama Majka s djecom otišla na planinarenje, a onda im se izgubio svaki trag: Pronađeni su mrtvi

"Božić je!", rekao je Andreas Meyer, direktor švicarske željeznice a prenijela je agencija ATS, nakon prvog prolaska putničkog vlaka koji je iz Zuericha pošao u 6:09 sati po srednjoeuropskom vremenu i stigao u Lugano u 8:17 sati.

Tunel je u lipnju otvorio švicarski predsjednik Johan Schneider-Ammann, u društvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, njemačke kancelarke Angele Merkel, tadašnjeg talijanskog premijera Mattea Renzija i austrijskog kancelara Christiana Kerna.

Na izgradnji tog željezničkog tunela radilo se 17 godina, a stajao je gotovo 11 milijarda eura.

Novi koridor Rajna - Alpe izravno povezuje Sjeverno more sa Sredozemnim, od rotterdamske do genovske luke.

Tunelom će svakodnevno prometovati 260 teretnih vlakova brzinom 100 km/h i 65 putničkih koji mogu ići do 200 km/h.

Poslije ovog tunela, najduži na svijetu su Seikan u Japanu (53,9 km) i tunel ispod La Manchea između Francuske i Velike Britanije (50,5 km). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene