Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MOGLA SE VIDJETI DVOGLEDOM

Zabilježena najsnažnija eksplozija u svemiru nakon Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmoćnija vrsta eksplozije u svemiru, stvorena smrću masivne zvijezde, uhvaćena je do najsitnijih detalja.

Eksplozija gama-zraka fascinirala je znanstvenike još otkako su prvi put otkrivene 60-ih godina prošlog stoljeća. Gama-eksplozije su među najsnažnijim i najeksplozivnim događajima u svemiru. Vrlo kratko traju, od nekoliko milisekundi do oko jedne minute, pa je astronomima bilo teško uhvatiti upravo taj trenutak i detaljno vidjeti što se tu zapravo događa.

Pročitajte i ovo Ruski napadi na Ukrajinu rat u Europi VIDEO Snažna eksplozija odjeknula Sankt-Peterburgom, dvoje mrtvih u napadu dronom na Odesu: "Rusija se nastavlja boriti protiv civila" Tvrtka MB Namenska U Srbiji Eksplozija u vojnoj tvornici: Vidi se gusti crni dim, ozlijeđeni prevezeni u bolnicu

Do eksplozije (Supernova) dolazi kada masivna zvijezda potroši svoje nuklearno gorivo, pri čemu jezgra postaje nestabilna, pa kolabira pod uticajem sile vlastite gravitacije i pretvori se u neutronsku zvijezdu (pulsar) ili kolabira u crnu rupu. Tijekom tog procesa oslobađa se dovoljno energije da supernova svojim sjajem zasjeni ostatak galaksije, a diljem svemira "ispljune" plinove brzinom svjetlosti.

Ovaj put imali su sreće – eksplozija gama-zraka prvi je put uhvaćena do najsitnijih detalja. Ogromne eksplozije u tih nekoliko sekundi oslobađaju toliko energije kao Sunce u cijelom svom životnom vijeku od 10 milijardi godina. 

Prema timu znanstvenika koji je snimio eksploziju, bila je toliko jaka da se "mogla vidjeti dvogledom" unatoč tome što se to dogodilo 10 milijardi svjetlosnih godina od Zemlje.  

Međunarodni tim stručnjaka ovaj je put uspio zabilježiti ovaj kratkotrajni događaj. Naime, imali su priliku pripremiti se zahvaljujući upozorenju prije "glavnog događaja" u obliku kratkog bljeska svjetla. Robotski teleskopi uočili su eksploziju, nazvanu GRB 160625B, u lipnju 2016. godine.

Zahvaljujući sreći, znanstvenicima je omogućeno da svjedoče masovnoj eksploziji, drugoj po veličini nakon Velikog praska, i zabilježe nove podatke o tome kako se eksplozije događaju.

"Bilo je toliko sjajno da ste je mogli vidjeti običnim dvogledom", rekla je profesorica astrofizike Carole Mundell sa Sveučilišta u Bathu, koja je bila uključena u studiju.  

"Obično se eksplozije dogode odmah, no ovaj smo put dobili upozorenje u obliku bljeska koji je trajao jednu sekundu. Imali smo dovoljno vremena da pozicioniramo teleskope. Nakon 100-tinjak sekundi dogodila se eksplozija, koja je trajala duže nego obično, čak nekoliko minuta, što je bila velika sreća", ispričala je profesorica Mundell.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene