Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2,7 milijarde godina

Otkriveno najstarije svjetlo u svemiru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su vidjeli svjetlo nastalo kada je svemir bio star svega 2,7 milijarde godina.

Koristeći se podacima opservatorija Chandra, NASA-ini istraživači primijetili su svjetlo te otkrili da je prvih nekoliko milijardi godina nakon velikog praska, moglo utabati put za više supermasivnih crnih rupa s jakim tragovima, nego što se prije mislilo, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Ekstremi bogataša - 1 Ekstremne ekspedicije Ovisnost o adrenalinu ili obijesno trošenje? Pogledajte koji su sve pothvati nekih milijardera Slika nije dostupna Snimljeno NASA-inim i ESA-inim uređajima Pogledajte kako crna rupa proždire zvijezdu

U trenutku nastanka tog svjetla, svemir je bio star petinu današnjeg doba i preostalo zračenje je moglo biti intenzivnije.

Trag otkriven Chandrom je osvijetljen najstarijim svjetlom u svemiru. Viđeno je u sustavu naziva B3 0727+409 te je dugačko najmanje 300.000 svjetlosnih godina.

I dok se astronomi nisu sasvim dogovorili oko objašnjenja kako tragovi odašilju rendgenske zrake, kažu da su elektroni s B3 0727+409 vjerojatno putovali prosječno brzinom svjetla nekoliko tisuća svjetlosnih godina kako bi proizveli rendgenske zrake koje su zabilježene u opservatoriju.

U prvih nekoliko milijardi godina nakon velikog praska, svemir je bio pun intenzivnog kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja.

Tijekom tog razdoblja, elektroni s traga, prošli bi kroz CMB radijaciju i sudarili se s mikrovalnim fotonima, povećavajući energiju rendgenskih zraka.

Uobičajeno, otkrića ove vrste rade se koristeći radio promatranja, a ne rendgen. Međutim, ovog puta slike su primljene s traga, te se pokazalo da gotovo nema radio signala.

'U biti smo nabasali na nevjerojatan trag, jer se našao u Chandrinom dometu dok smo promatrali nešto drugo', pojasnio je koautor istraživanja Lukasz Stawarz.

Viđenja kao ona s B3 0727+409 nisu uobičajena, ali Stawart kaže da ukoliko svijetle rendgenske zrake mogu postojati s veoma blagim ili nedetektiranim radijskim kopijama.

Trag poput ovoga omogućuje uvid u ponašanje supermasivnih crnih rupa u ranim godinama svemira i kako se s vremenom mijenjaju.

'Aktivnost supermasivnih crnih rupa, uključujući stvaranje tragova, moglo bi biti drugačije u ranom svemiru u odnosu na ovo što vidimo kasnije', rekao je koautor istraživanja Teddy Cheung.

'Pronalaskom i proučavanjem više udaljenih tragova, možemo početi shvaćati kako se dijelovi supermasivnih crnih rupa mogu mijenjati tijekom milijardi godina', zaključuju istraživači.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene