Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Udžbenici prepuni stereotipa

U srpskim udžbenicima gay osobe izjednačene s nekrofilima i zoofilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Homoseksualnost se u pojedinim srednjoškolskim udžbenicima psihologije u Srbiji ili svodi na 'poremećen odnos hormona' ili spominje nakon zoofilije i nekrofilije, oblika ponašanja koji su u svim klasifikacijama svrstani u psihičke poremećaje, piše Blic.

Čak četiri petine građana Srbije ima negativan odnos prema gay populaciji, a zbog ovih, ali i drugih stereotipa kojih su srpski udžbenici puni, povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić preporučila je nadležnim institucijama da se nastavni sadržaji promijene i da se iz udžbenika izbaci zastarjela i uvredljiva terminologija.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nenad Periš i nestala djevojčica velika potraga u Boru Otac Mateja Periša poslao dirljivu poruku obitelji nestale djevojčice

U udžbeniku psihologije za turističke, ugostiteljske i škole za osobne usluge, čiji su autori profesori Bora Kuzmanović i Ivan Štajnberger, se homoseksualnost spominje u dijelu posvećenom prostituciji i to u kontekstu da se istospolna seksualno-emotivna orijentacija spominje nakon zoofilije i nekrofilije.

Istospolne zajednice u udžbenicima nisu zastupljene, već se obitelji isključivo spominju u kontekstu - mama, tata i dvoje djece različitog spola. Mjesta nema ni za obitelji sa samohranim roditeljima, a ni za usvojitelje, udomitelje ili skrbnike.

Nadalje, u udžbenicima je i dalje zastupljena striktna spolna podjela rada prema kojoj su muškarci vojnici, direktori, znanstvenici, a žene domaćice ili učiteljice. I dalje je prisutna i zastarjela i uvredljiva terminologija, kao i medicinske dijagnoze i predrasude koje se odnose na djecu sa smetnjama u razvoju. U udžbeniku predmeta 'Svijet oko nas' ne može se naći nijedna ilustracija djeteta koje je u kolicima ili tamnije puti.

'Analizom udžbenika za osnovne i srednje škole zaključeno je da neke teme nisu obrađene, a da su neke interpretirane tako da podržavaju predrasude i stereotipe, naročito kada je riječ o marginaliziranim društvenim grupama, djeci s invaliditetom ili seksualnim manjinama', kazala je Petrušić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene