Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nema razloga za paniku'

U Srbiji kukuruz zaražen kancerogenim tvarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proizvođači žita u Srbiji petak su poručili da nema razloga za paniku zbog zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza kancerogenim aflatoksinima, nakon što su mediji izvijestili da je najvećio dio prinosa kukuruza ove godine zaražen.

Ravnatelj udruge "Žita Srbije" Vukosav Saković ustvrdio je, kako prenosi agencija Beta, kako će negativne posljedice zaraze kukuruza u najvećem postotku ovogodišnjeg roda osjetiti proizvođači, jer će zbog toga izvoz biti drastično smanjen.

Glavni ravnatelj poduzeća za nadzor kvalitete "SGS Srbija" Marinko Ukropina izjavio je u petak za novosadaski list "Magyar Szo" kako je je u laboratorijima te tvrtke utvrđeno da je najveći dio ovogodišnjeg roda kukuruza u Srbiji kontaminiran aflatoksinima, koji su, navodno, najkancerogeniji poznati spoj koji se može naći u hrani za ljude i životinje". Ukropina tvrdi da je kontaminaciju kukuruza izazvala suša i da se na temelju istraženih uzoraka može zaključiti kako je svega 32 posto ovogodišnjeg roda sigurno za ljudsku uporabu.

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Marko Rakovac - 3 Potraga se širi Hrvatska ponudila pomoć u potrazi za malom Dankom: HGSS-ovac otkrio koji su ključni koraci Nestala djevojčica Danka Nestala u utorak VIDEO Obustavljena potraga za malenom Dankom, policija tvrdi: "Ona nije na ovom području"

>> EU: Studija o štetnosti Monsantova kukuruza nedovoljna

Prema neslužbenim informacijama, još početkom listopada znalo se da je kukuruz ovogodišnjeg roda u Srbiji zaražen aflatoksinom, jer je sustav za rano upozoravanje Europske unije RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) od talijanskih vlasti dobio dojavu o otkrivenom toksinu u pošiljci kukuruza koji je Srbija preko Hrvatske izvezla u Italiju.

Ravnatelj udruge "Žita Srbije" Vukosav Saković pak vjeruje da je propust u utvrđivanju aflatoksina učinjen ranije, jer poljoprivredne stručne službe i instituti koje prate primjenu hibrida koje su proizveli, nisu blagovremeno upozorile proizvođače. "Tada se već moglo odlučiti da se zaraženi i zdravi kukuruz razdvoje nakon berbe, što nije učinjeno, pa je sav kukuruz skladišten zajedno", objasnio je Saković. Ustvrdio je kako treba pojačati nadzor jer postoje načini prerade i uklanjanja otrova.

Aflatoksini su otrovni produkti plijesni Aspergillus flavus, kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku ako su životinje hranjene zaraženom stočnom hranom.

Ta plijesan može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, a njezina pojava uvjetovana je klimom, zemljopisnim položajem, agrotehničkim mjerama i načinom prerade sirovina. Stručnjaci upozoravaju da aflatoksini oštećuju jetru i druge organe, te mogu izazvati rak jetre. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene