449028
449028
449028
449028
449028

U MORU PRONAĐENI DIJELOVI TIJELA 'Izgledalo je kao smeće, a onda smo otvorili plahtu'

  • , 05.09.2016., 11:15
  • Autor:
  • komentara

U tijeku je velika policijska istraga koja je pokrenuta nakon što je u moru, kod španjolskog lučkog grada Alicantea, pronađeno nekoliko 'paketa' ljudskih kostiju umotanih u plahte.

 
 
 
 
Djelatnik pomorske policije (Foto: DHR/Guardia Civil)
Djelatnik pomorske policije (Foto: DHR/Guardia Civil)

Cristian Lopez, instruktor ronjenja, uputio se u more s nekolicinom ronioca početnika, a onda mu je u bistrom, čistom i mirnom moru nešto zapelo za oko.

'Pogledao sam prema dolje i ugledao nešto što je izgledalo kao vreća za smeće', kazao je Lopez.

Bez previše razmišljanja krenuo je roniti prema vreći. Kako kaže, ronioci se uvijek trude držati okoliš čist, te pokupiti svo smeće na koje naiđu prilikom ronjenja.

'Kada sam se spustio do tla shvatio sam da se ne radi o vreći za smeće već da na dnu mora leži plahta. Onda sam ugledao lutku, što mi se činilo izuzetno neobično, no sve sam pokupio i odnio na brod', ispričao je Lopez.

Zajedno s kolegama, krenuo je odvezivati zamršene čvorove na plahti, kada su rastvorili plahtu, neugodo su se iznenadili. Umjesto smeća, pronašli su zdjelicu, ptičje perje i velik broj ljudskih kostiju.

'Kad smo otvorili plahtu prvo sam uočio kosti, znao sam da su pripadale čovjeku. Nisam se bojao, štoviše, izuzetno me zanimalo čije su kosti i kako su dospjele u more', kazao je Lopez.

O tada pomorska policija istražuje moguću povezanost ovog otkrića s afričko-karipskom religijom Santeria.

'Ne pridajemo prevelike nade u mogućnost da je riječ o ritualnom načinu pokopa, no i to je jedan od mogućih odgovora na pitanje kako su kosti dospjele u more kod Alicantea. Angažirali smo stručnjake koji se bave proučavanjem ritualnih obreda ne bi li nam oni dali nove informacije koje bi mogle unaprijediti istragu', rekao je glasnogovornik policije.

Paulino Hernández, predsjednik Španjolskog udruženja afro-kubanske religije Santeria kazao je kako takva vrsta obreda i pokapanja žrtava nema veze s njegovom religijom.

'Mi u našoj vjeri naše pokojnike pokapamo u zemlju', objasnio je Hernández te pozvao javnost i medije da budu strpljivi te neka dopuste policijskim službama da odrade svoj posao, piše The Guardian.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se