Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvješće UN-a

U Somaliji gladuje više od 300 tisuća ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glad zahvaća više od 300 tisuća ljudi u dvama južnim područjima Somalije, koja su pod nadzorom islamističkih pobunjenika i gdje vlada velika suša, objavio je UN u srijedu u Nairobiju, naglasivši da se radi o 'najvećoj prehrambenoj krizi u Africi' u 20 godina.

Ukupno je više od deset milijuna osoba pogođeno je sušom je u području Afričkog roga, najgorom u više u desetljeća.

UN je danas objavio da je glad zahvatila dva velika područja na jugu Somalije: Bakolu i Donju Šabelu. Po UN-u, do 350.000 osoba gladuje u te dvije pokrajine.

'Ako ne poduzmemo nešto sada, glad će se proširiti na svih osam područja na jugu Somalije u sljedeća dva mjeseca, zbog loše žetve i pojave zaraznih bolesti', upozorio je Mark Bowden, humanitarni koordinator UN-a za Somaliju.

UN govori o gladi kad je najmanje 20 posto domaćinstava izloženo velikoj nestašici hrane, kad stopa pothranjenosti premašuje 30 posto stanovništva, te kad je stopa smrtnosti viša od dvije osobe na 10.000 na dan.

Glad potencijalno prijeti gotovo polovini somalskog stanovništva, to jest 3,7 milijuna osoba, kaže UN. 'S obzirom na ozbiljnost i zemljopisnu raširenost, radi se o najvećoj prehrambenoj krizi u Africi nakon gladi u Somaliji 1991./92', navodi se. (HINA)

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvješće UN-a Poraz čovječanstva: Globalna glad danas je veća nego 2015. godine Izvješće o Sjevernoj Koreji Izvješće UN-a Glad, prisilni rad, represija: Vodstvo ove zemlje okrutno krši prava svojih stanovnika

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene