Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u Sloveniji

Humanitarci upoznali vehabije pa postali bliski s islamistima!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osumnjičeni su Slovenci koji su prešli na islam. Prvi su kontakt s vehabijama ostvarili prije nekoliko godina u BiH gdje su radili u humanitarnim organizacijama.

U Ljubljani i Vrhniki u četvrtak su uhićene, a potom i puštene dvije osobe bliske islamskim ekstremistima. Sumnja se da su bili borci Islamske države. Policija je kod njih zaplijenila veću količinu oružja. Inače, i u susjednoj Sloveniji, u selu Jesenice, obučavaju se pripadnici vehabijskog pokreta. Selo Jesenice od Zagreba je udaljeno svega 206 kilometara.

Nakon ovih uhićenja razotkriven je način rada vehabijske organizacije u Sloveniji, donosi Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija Otac sve gledao Snimka na kojoj brat ubija sestru šokirala je zemlju: S ocem ju je godinama silovao, građani su bijesni Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Obojica osumnjičenih su, naime, Slovenci koji su prešli na islam. Jedan je Boštijan, a drugi Rok, rođeni su i odrasli u Sloveniji.

Prvi su kontakt s vehabijama ostvarili prije nekoliko godina u BiH gdje su radili u humanitarnim organizacijama. Tamo su upoznali Vilala Bosnića i Nusreta Imamovića kojeg je State Department stavio na listu 10 najopasnijih svjetskih terorista.

Vilal Bosnić leži u sarajevskom pritvoru jer je uhićen prije tri tjedna i čeka podizanje optužnice. Bosnić je zaslužan za odlazak u Siriju Boštijana i Roka, a često je s njima kontaktirao i dolazio u Sloveniju.

Obavještajci su, međutim, presreli njegove pozive mladićima i krenula u akciju. Oni su se pak branili da su u Siriji pomagali ranjenicima kao  medicinski djelatnici. Policija pak sumnja kako nisu sami, a nisu isključena nova uhićenja.

Oni su sada su na slobodi. No, policija će ih kazneno goniti i to zbog nezakonitog posjedovanja oružja. U pretresu su pronađene veće količine oružja među kojim i ručni bacač raketa.
Slovenske sigurnosne službe i lani su pratile novačenje svojih državljana na kriznim područjima.

'Sudjelovanje u vojnim operacijama u inozemstvu, prema slovenskom zakonu, ne tretira se kao kazneno djelo terorizma', kazao je Marijan Fank, ravnatelj kriminalističke policije.

Islamska zajednica u Sloveniji ograđuje se od poteza radikalnih skupina. Na to su, kažu, upozoravali i vlast.

Na novom američkom popisu terorista i vehabija iz BiH

'Nije pošteno da se od ijedne vjerske zajednice očekuje da radi posao države i policije. Nasilje počinjeno u ime religije je nasilje protiv same religije. To osuđujemo, ne podržavamo i nadamo se da će uskoro završiti', izjavio je Nevzet Porič, tajnik Islamske zajednice u Sloveniji.

Postoji li opasnost od odmazde, kojom su džihadisti već zaprijetili?

Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku, Sveučilište Vern pojašnjava: 'Rizici postoje, ne moraju se pretvoriti u opasnost, ali mogu. Postoje službe i tijela koja se bave procjenom tih rizika i prate određene pojave i katere koji bi mogli izvoditi nasilje i treba vjerovati da mogu spriječiti takve opasnosti.'

Vjeruje se da ovo nisu jedini slučajevi u Sloveniji i da je pod utjecajem radikalista u toj zemlji veći broj osoba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene