Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz 1. ili 2. st.

Papa: U sarkofagu su ostaci Pavla apostola

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u nedjelju je rekao kosti koje se nalaze u sarkofagu pronađenom u bazilici sv. Pavla izvan zidina u Rimu datiraju iz prvoga ili drugog stoljeća te, kako je istaknuo, potvrđuju vjerovanje da je riječ o ostacima kostiju apostola Pavla.

'Ovo saznanje bez sumnje potvrđuje vjerovanje Crkve da je riječ o posmrtnim ostacima apostola Pavla' rekao je Sveti Otac koji je prije proslave vjerskoga blagdana sv. Petra i Pavla, u ponedjeljak, posjetio spomenutu baziliku. U skladu s katoličkim vjerovanjem, sv. Pavao pokopan je zajedno sa sv. Petrom u katakombama na Via Appiji. Kasnije su im posmrtni ostaci premješteni u bazilike izgrađene njima u čast. Stoljećima se vjerovalo da su posmrtni ostaci sv. Pavla pokopani u sarkofagu ispod oltara. No stručnjaci su posebne znanstvene metode kojima potkrepljuju teoriju o tomu, počeli primjenjivati tek 2006., nakon što je otkriven kameni sarkofag.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuju se detalji Na požarištu pronađene kosti nepoznate osobe, vlasnica kuće nije dojavila da gori Ilustracija Odbačeno tijelo Strašan zločin u susjedstvu: Šetači pronašli ljudske kosti, velika potraga za 38-godišnjim ubojicom

Ostaci pripadali osobi iz prvog ili drugog stoljeća

Papa Benedikt XVI. objasnio je kako je na sarkofagu iznimno pažljivo izbušena sitna rupa kroz koju je kamerama i drugim sofisticiranim aparatima omogućen uvid u unutrašnjost sarkofaga - 'Ondje su pronađeni ostaci tkanine od tankoga lana purpurne boje, obrubljenog zlatnim nitima te ostaci plavo obojene tkanine. Utvrđena je i prisutnost zrnaca crvenog tamjana, ostataka proteina i vapnenca. Prema rezultatima testiranja provedenog posebnom metodom, ustanovljeno je da su ostaci kostiju pripadali osobi koja je živjela u prvome ili drugom stoljeću.'

Otkriće ostataka kostiju poklopilo se s drugim otkrićem vatikanskih arheologa. Oni su na zidovima jedne od katakombi ispod Rima pronašli fresku iz 4. stoljeća, za koju vjeruju da je najstariji prikaz sv. Pavla. Vatikanski list Osservatore Romano u nedjelju je objavio fotografiju freske. Vatikanski stručnjaci ustvrdili su da je riječ o 'najstarijoj ikoni u povijesti, posvećenoj apostolovu kultu'.  Na njoj je muškarac duge brade i namrštena čela na crvenoj podlozi, unutar žutog kruga. Rani kršćani u rimsko su doba svoje mrtve pokapali u katakombama iskopanim u mekanim stijenama ispod grada, a zidove su oslikavali zavjetnim slikama, često u pompejskom stilu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene