Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drinske mučenice

U Sarajevu beatificirano pet časnih sestara koje su 1941. ubili četnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi koje su mučki ubijene u prosincu 1941. u istočnoj Bosni proglašene su blaženima na svečanom misnom slavlju u Sarajevu.

Na misnom slavlju sudjelovale su tisuće vjernika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i drugih zemalja.

Čin beatifikacije je u svojstvu osobna izaslanika Svetog Oca predvodio kardinal Angelo Amato, pročelnik vatikanske kongregacije za proglašenje svetih i blaženih, a među brojnim kardinalima, biskupima i provincijalima bili su i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te predsjednik Hrvatske biskupske konferencije monsinjor Marin Srakić.

Sestre Jula Ivanišević iz Hrvatske, Berchmana Leidenix iz Austrije, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga podrijetla Marija Bernadeta Banja, djelovale su u samostanu Marijin dom koji je bio smješten na Palama pokraj Sarajeva.

Pomagale su ubogima i nemoćnima te skrbile za sve ljude s tog područja kojima je potpora bila potrebna a njihova je kuća slovila kao pribježište za sve nevoljnike.

Kako je na misnom slavlju istaknuo vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, njihovo djelovanje na Palama bila je svojevrsna priprava za konačni dar života a svome djelovanju ostale su privrženi unatoč opasnosti koja im je zaprijetila s početkom rata.

'Ove su sestre i tada podizale nadu u dobro u narodu', kazao je kardinal Puljić istaknuvši kako njihova prolivena krv govori koliko daleko seže ljubav prema Kristu.

'Ove djevice i mučenice koje su Kristu, svom nebeskom zaručniku, dale posvetu i postojano služenje potrebnima i bolesnima posvjedočile prolijevanjem vlastite krvi, od sada se mogu nazivati blaženima', pročitao je kardinal Amato dekret Benedikta XVI. o proglašenju blaženima pet časnih sestara poznatih i kao 'drinske mučenice'.

Svakog 15. prosinca, kako je također određeno papinskim dekretom, ubuduće se može slaviti i njihov spomendan.

Kardinal Amato u propovjedi je kazao kako je sudbina pet drinskih mučenica tragična, ali slavna stranica povijesti Katoličke crkve u BiH.

'Pred sudom povijesti, pet slabašnih i nezaštićenih žena postadoše jaki heroji i pobjednici', kazao je kardinal Amato istaknuvši kako je sudbina drinskih mučenica samo još jedna u nizu brojnih mučenika koji su tijekom 20. stoljeća dali život svjedočeći vjeru u Krista.

Pet redovnica proglašenih blaženima, kakao je kazao kardinal Amato, pokazuje da se i golim rukama može oduprijeti zlu a poruka koju ostavljaju cijeloj Crkvi je poziv da se svjedoči vjera, hrabrost i ljubav.

U prosincu 1941. u samostan Marijin dom na Palama su upali četnici. Samostan su zapalili a pet časnih sestara zarobili i poveli ih prema Goraždu i to pješice unatoč velikom snijegu i hladnoći.

Na tom putu koji je trajao četiri dana najstarija među njima, 76-godišnja sestra Berchmana, potpuno je iznemogla pa su je četnici ubili.

Ostale četiri sestre četnici su u Goraždu zatvorili u vojarni a 15. prosinca, kako je ostalo zabilježeno, provalili su u njihovu sobu s nakanom da ih siluju. Sestre su pokušale spasiti svoju čast skačući kroz prozor pri čemu su sve zadobile teške ozljede a četnici su ih potom zaklali. Njihova tijela bacili su u Drinu pa se niti jednoj ni danas ne zna grob.

Utvrđeno je kako su zločin počinili četnici pod zapodvjedništvom Jezdimira Dangića koji je 1947. strijeljan kao ratni zločinac.

Istražni postupak u cilju beatifikacije pet časnih sestara koje su mučenički stradale u BiH pokrenut je 1999. godine a njihovo proglašenje blaženima Sveti je Otac odobrio u siječnju ove godine. (Hina)

Pročitajte i ovo Učenici se oprostili od ubijenog Farisa Pendeka Tragedija u Sarajevu Učenici se oprostili od ubijenog prijatelja Farisa, objavili njegove posljednje riječi koje slamaju srce Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene