Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od otkrivenih najveća po površini

U Sakari južno od Kaira pronađene dvije nove grobnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipatski arheolozi otkrili su u Sakari dvije grobnice stare 2.500 godina, među kojima je jedna dosad najveća grobnica pronađena u toj golemoj faraonskoj nekropoli južno od Kaira, priopćilo je u ponedjeljak vijeće za egipatsku spomeničku baštinu.

Dvije grobnice koje potječu iz XXVI. dinastije, pronađene su u Ras el-Guesru, na ulazu u nekropolu i isklesane su u kamenu, rekao je u priopćenju Zahi Havas, direktor Vijeća.

Pročitajte i ovo Veliko arheološko otkriće: Ilustracija - 6 VELIKO OTKRIĆE Arheološka senzacija u Istri: U Valbandonu pronađeni Jupiter, Cerera i Apolon - "Vidite da je riječ o nježnom, mladom muškom licu..." Romualdova pećina u Istri (Foto: AMI, Natura Histrica)2 Romualdova pećina Veliko arheološko otkriće u Istri: "Imamo nešto stvarno izvanserijsko"

Prva grobnica najveća po površini, druga sadrži posude od terakote

Prva grobnica je 'po površini najveća otkrivena u Sakari', dodao je. Riječ je o golemoj dvorani koja se grana na više prolaza i soba, gdje je pronađeno više kostura, prepariranih orlova i komada glinenog posuđa.

Druga, manja grobnica sadrži posude od terakote. Otkriće pokazuje da 'Sakara još skriva tajne', kazao je Havas. Nalazište u Sakari je velika nekropola na području nekadašnjeg Memfisa, s nebrojenim grobnicama i prvim faraonskim piramidama. (Hina/AFP)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene