Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar obrane jača sigurnost

U SAD-u zabrinuti za sigurnost komandosa koji su ubili Bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki ministar obrane Robert Gates je izrazio zabrinutost za sigurnost tima mornaričkih komandosa Navy SEALs, koji je likvidirao Osamu bin Ladena u Pakistanu 2. svibnja, te rekao da će im sigurnost biti pojačana.

'Kad sam se sreo s timom prošlog četvrtka, izrazili su zabrinutost zbog toga, a posebno s obzirom na njihove obitelji', rekao je Gates marincima u bazi Camp Lejeune u Sjevernoj Karolini. Rekavši kako ne može javno otkriti detalje, kazao je da se 'razmatraju mjere koje je moguće poduzeti da im se pojača sigurnost'.

Napad protiv Bin Ladena izazvao je lavinu medijske pozornosti oko tajnovitog 'Tima Šest' Navy SEALs-a, koji je izveo operaciju. Novinari su putovali u Virginiju da pokušaju otkriti više detalja o SEALs timu, koji se stacioniran u Dam Necku, a umirovljeni SEAL-si postali su vrlo traženi gosti televizijskih vijesti. 'Mislim da postoji dosljedan i djelotvoran napor kako bi zaštitili identitet onih koji su sudjelovali u napadu i da se s time mora nastaviti', rekao je Gates.

On se našalio na račun curenja pojedinosti o napadu u javnost, iako je između predsjednika Baracka Obame i njegovih najbližih suradnika na sastanku u Bijeloj kući dogovoreno da informacije o napadu ostanu tajne. 'Iskreno govoreći, pretprošle nedjelje u Bijeloj kući svi smo se složili da ne objavljujemo nikakve operativne detalje o naporu da se ukloni Bin Ladena. To sve se raspalo u ponedjeljak, idućeg dana', rekao je Gates.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Ulogu više od 20 SEAL-sa koji su izveli helikopterski napad na Bin Ladenovo skrovište u Pakistanu, prvi su javno potvrdili direktor CIA-e Leon Panetta i potpredsjednik SAD-a Joe Biden u danima nakon napada.

'Tim Šest' je elitna postrojba sastavljena iz već elitnih redova SEAL-sa. Postrojba je toliko tajna da vojska ne priznaje otvoreno njezino postojanje, ali njezin ugled je već poprimio mitske razmjere i obrađen je u knjigama, filmovima i video igrama. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene