450569
450569
450569
450569
450569

OTVORENA BIRALIŠTA U RUSIJI Izbori koji će dati odgovore na novootvorena pitanja

  • , 18.09.2016., 12:46
  • Autor:
  • komentara

Prva su birališta otvorena u subotu 22 sata po srednjoeueropskom vremenu na poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku za parlamentarne izbore na kojima se ne očekuju iznenađenja i predviđa se pobjeda vladajuće prokremaljske stranke Jedinstvena Rusija.

 
 
 
 
Vladimir Putin izašao na izbore (Foto: AFP)
Vladimir Putin izašao na izbore (Foto: AFP)

Većina od nekih 110 milijuna birača u Rusiji, zemlji podijeljenoj u jedanaest vremenskih zona, moći će glasati od 7 sati u nedjelju ujutro po srednjoeuropskom vremenu, a među njima su i glavni grad Moskva te Sankt Peterburg.

Više od 6500 kandidata iz 14 stranka natječe se za 450 mjesta u Državnoj dumi, donjem domu parlamenta.

Izbori se održavaju u vrijeme gospodarske krize izazvane ekonomskim sankcijama kojom Zapad kažnjava uplitanje Moskve u sukob u Ukrajini te zbog pada cijena nafte te Rusija proživljava najtežu krizu u odnosima sa Zapadom od završetka Hladnog rata.

To su prvi parlamentarni izbori u zemlji otkako je Rusija pripojila Krim te iako vjerojatno neće poljuljati vlast predsjednika Vladimira Putina, mogli bi biti ispit za njegovu vladajuću stranku Jedinstvenu Rusiju.

To su također prvi izbori koji će se održati u skladu s novim izbornim sustavom. Razmjerni sustav zamijenit će mješoviti tako da će se pola od 450 zastupnika birati putem stranačkih lista, a druga polovica izravno. Taj izborni zakon stupio je na snagu 2014.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja pokazuju smanjenje potpore Jedinstvenoj Rusiji koja dominira Dumom od 2003.

Rusija ima četiri velike političke stranke i očekuje se da će sve one ostati zastupljene u Dumi. Uz Jedinstvenu Rusiju to su socijaldemokratska stranka Pravedna Rusija, Komunistička partija i Liberalna demokratska stranka Rusije (LDPR), čiji su članovi u stvari krajnje desničarski nacionalisti.

Ako Pravedna Rusija izgubi, stranka Jabloko lijevog centra ima malu mogućnost za osvajanje mjesta u Dumi.

Broj stranaka koje se natječu na izborima porastao je sa samo sedam, koliko ih je bilo prije pet godina na 74, a izborni prag je smanjen sa sedam na pet posto.

Nakon zatvaranja birališta u 20 sati po srednjoeuropskom vremenu u Kalinjingradu, ruskoj enklavi u srcu Europske unije, očekuje se prvi rezultati izlaznih anketa.(Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se