Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stradala brojna djeca

U ratu zbog droge ubijeno više od 22 tisuće ljudi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Scene pune emocija i neutješnih rođaka sve su češće u Meksiku. Rat zbog droge uzima sve veći zamah. Posljednje u nizu je ubojstvo četvero mladića, koji su samo htjeli obaviti kupnju u lokalnoj trgovini u Ciudadu Juarez.

Bez konkretnog razloga ubijeni su na parkiralištu za vrijeme bijelog dana. Dvojica od njih bili su 18-godišnji uspješni studenti na lokalnom Sveučilištu. Njihove devastirane majke optužile su policiju kako ništa ne radi kako bi pronašla počinitelje.

Pročitajte i ovo Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge Reinaldo Fuentes Okrutna smrt Narkobos pokrao kartel, uslijedila je stravična kazna: Vezali mu ruke i sidro oko struka te ga bacili u more

No, takve optužbe nisu pretjerane jer su u meksičkom gradu Acapulcu uhićena čak 25 policajca zbog preprodaje droge, neregistriranog oružja i organiziranog kriminala. U četiri policijska vozila sakrili su preko 15 kilograma marihuane i 36 komada oružja.

U ratu kartela i policije od 2006. godine ubijeno je preko 22.000 osoba. Među njima su mnogobrojna djeca i studenti, ubijeni čak i dok su samo na odmoru, javlja Reuters. Povećan broj ubojstava rezultat je sve kritiziranije borbe protiv micanja droge s ulica, koju provodi predsjednik Felipe Calderon.

Pošto se Juarez nalazi blizu granice sa SAD-om, sve smrtonosniji grad u kojem je svaki dan sve lakše kupiti drogu jest El Paso u Texasu. Prema istraživanjima, Meksikanci smatraju da u njihovim gradovima karteli, koji svake godine zarade milijarde dolara, pobjeđuju u ratu, a da vojska samo pogoršava postojeće stanje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene