Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U pripremi novi napad na islamiste u Somaliji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski vojnici potpomognuti etiopskom vojskom pripremaju velik napad na zadnje uporište islamskog oružanog pokreta, javlja agencija Associated press.

Pripreme za napad odvijaju se dok se u Keniji održava sastanak predstavnika Sjedinjenih Država, Europe, te Afrike i Bliskog istoka i na kojem je odlučeno da će i druge afričke zemlje dati svoje vojnike u mirovne snage za Somaliju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Islamisti se povlače pred somalskim i etiopskim snagama Slika nije dostupna Etiopska vojska granatira glavni grad Somalije

"Danas ćemo pokrenuti snažan napad na islamske milicije. Koristit ćemo se pješaštvom i borbenim zrakoplovima", rekao je somalski ministar obrane Aden Shire prije odlaska u ratnu zonu.

Somalske i etiopske snage zauzele su jučer navečer grad blizu kenijske granice, a islamistički borci ukopali su se blizu lokacije Ras Kamboni na jugu Somalije.

"Iskopali su rovove oko Ras Kambonija. Imaju samo dvije opcije: utopiti se u moru ili boriti se do smrti", rekao je ministar.

Američki brodovi patroliraju u vodama blizu Somalije kako bi
spriječili bijeg islamske milicije preko mora, dodaje agencija AP. 

Prema audiosnimci na internetskim stranicama zamjenik čelnika terorističke mreže al Qaede pozvao je islamističku miliciju da postavlja zasjede etiopskim snagama i dotuče ih eksplozijama i samoubilačkim napadima.

Na međunarodnom sastanku u Keniji predsjednik Somalije Abdullahi Yusuf kazao je diplomatima da njegova zemlja danas ima rijetku priliku dokinuti 15 godina anarhije, ali da joj je za to porebna pomoć.

"Potrebno je da nam pruži financijsku, materijalnu i tehničku
pomoć", rekao je Yusuf stranim diplomatima.

U izjavi sa sastanka stoji da će kenijski domaćin, ministar vanjskih poslova Raphael Tuju putovati Afrikom tražeći da i druge zemlje daju svoje vojnike u mirovne snage za Somaliju. Uganda je već obećala najmanje 1000 vojnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene