Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u BiH

U Predsjedništvo nisu 1992. ušli niti pripadnici JNA

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Predsjedništvu nisu 1992. godine mogli ući niti pripadnici JNA koji su planirali desant.

Više tisuća nezaposlenih i obespravljenih okupilo se u petak u Sarajevu upozoriti na tešku socijalnu situaciju, no prosvjednicima se priključio veliki broj uglavnom mlađih ljudi među kojima su bili i huligani koji su ulazili u zgrade, palili ih i pljačkali. Nagomilano socijalno nezadovoljstvo u Sarajevu je eskaliralo bez jasnih poruka i zahtjeva.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Slika nije dostupna Sablasni prizori FOTO Pogledajte kako izgledaju Sarajevo i Tuzla nakon kaosa i nereda

Nasilni prosvjednici zapalili su kontejnere s otpadom kod zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova BiH u središtu Sarajeva, a požar su podmetnuli i u kućice u kojim borave policajci iz osiguranja. Zapaljeno je međutim pet službenih automobila parkiranih ispred zgrade, a nasilnici su napadali i novinare koji izvještavaju o prosvjedima.

'Ne čekajte da se u BiH ponovi krvavo nasilje'

Među huliganima dominiraju mlađe osobe koje nastavljaju napadati policajce, a uz to priječe i prilaz vatrogascima. Pripadnici osiguranja Predsjedništva BiH ranije su uspjeli izbaciti nasilne prosvjednike koji su poslijepodne upali u zgradu nakon što su zapalili sjedište županije Vlade. Ravnatelj za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović je rekao kako je sve preraslo u nedopustivo nasilje koje mora prestati.

'Policija je do sada djelovala krajnje suzdržano, no mi sad već imamo ogroman broj ozlijeđenih policajaca', kazao je Selimović u Sarajevu.

Zatražio je od prosvjednika da se distanciraju od onih koji provode nasilje, pljačke i paljevine. Međunarodne organizacije koje djeluju u BiH također su pozvale na prestanak nasilja ne dovodeći u pitanje pravo građana da prosvjeduju zbog lošeg stanja u zemlji. Na sličan je način reagiralo i Izaslanstvo Europske unije u BiH te američko i njemačko veleposlanstvo u Sarajevu kao i druge međunarodne organizacije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene