Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesni rekord

U Portugalu ove godine izgorjelo rekordnih 442.000 hektara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požari u Portugalu opustošili su 442.000 hektara vegetacije od početka siječnja do kraja listopada, što predstavlja novi povijesni rekord, prva je procjena koju je u petak objavio Institut za zaštitu prirode i šuma

Prema podacima bilježenim od 1980., prethodni rekord je zabilježen 2003. kada je izgorjelo 426.000 hektara. Ali 2017. ostat će zapamćena i po najsmrtonosnijim šumskim požarima u povijesti zemlje koji su odnijeli 64 života u lipnju i 45 u listopadu.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Požari u Portugalu (Foto: AFP) Ozlijeđeno 7 vatrogasaca Portugalom haraju požari: "Nema dovoljno vatrogasaca, s vatrom se bore stanovnici"

Ti požari su opustošili 177.000 hektara šuma i 265.00 hektara šikara, a pojačali su ih posebno nepovoljni klimatski uvjeti, jaka i ekstremna suša koja i dalje traje na više od 80 posto portugalskog teritorija.

U prvih šest mjeseci ove godine, vatrogasci su imali posla sa 16.900 požara - u koje se broje i oni koji su tek planuli - dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo 12.782.

U kolovozu je zabilježeno najviše požara, 3738 , ali listopad je bio najrazorniji s oko 224.000 izgorjelih hektara, što predstavlja polovicu izgorenih površina tijekom cijele godine.

Pod pritiskom kritika da nije sposoban spriječiti katastrofe, premijer Antonio Costa je morao smijeniti svoju ministricu unutrašnjih poslova Constancu Urbano de Sousa, a socijalistička vlada je usvojila nekoliko mjera u sklopu reforme protupožarne zaštite i politike uređenja šuma. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene